Het gaat niet goed met de productie van onze smartphones. Niet vanwege de opkomst van nieuwe gadgets als Google Glass, maar door het opraken van grondstoffen die nodig zijn om onze elektrische apparaten te maken. Zo is voor het maken van een simpel mobieltje al zo’n 75 kilo nodig. Deze grondstoffen, zoals goud, tantalium en aardolie, worden steeds schaarser en dit zorgt wereldwijd voor veel problemen. Dit blijkt uit een door NCDO gepubliceerd kennisdossier en een explanimation over grondstoffen die afgelopen week door prins Jaime de Bourbon de Parme werd gelanceerd.
Lancering explanimation
Tijdens de finale van de Sustainability Challenge op het 14de Nationaal Sustainability Congres in Rotterdam lanceerde juryvoorzitter prins Jaime de Bourbon de Parme een explanimation over grondstoffen. Dit is een korte animatieclip van anderhalve minuut die laat zien hoe onze telefoons in verbinding staan met problemen in de rest van de wereld. Het filmpje maakt duidelijk dat we steeds dieper moeten graven voor de producten die we hier gebruiken en dat dit vaak gebeurt in conflictgebieden. Dit zorgt niet alleen voor aantasting van het milieu, maar ook voor oneerlijke handel en kinderarbeid.
Duurzamere telefoons
Volgens prins Jaime de Bourbon de Parme staan steeds meer partijen stil bij de niet-duurzame winning van grondstoffen: “We kunnen er allemaal wat aan doen. De Nederlandse overheid werkt aan de verduurzaming van grondstoffenketens, ondernemers ontwikkelen duurzamere telefoons en mensen in Nederland denken steeds meer na over recycling en hergebruik van apparaten”. Recent hebben ondernemers bijvoorbeeld de Fairphone en Phonebloks bedacht. Als juryvoorzitter overhandigde prins Jaime de Bourbon de Parme een Fairphone aan het winnende team van de Sustainability Challenge.