De wereldwijde textielindustrie, waaronder mode- en huishoudtextiel, verbruikt jaarlijks 3,25 miljard ton aan grondstoffen. Slechts 0,3% daarvan is afkomstig uit gerecyclede bronnen, voornamelijk gerecyclede plastic flessen. Onze kleding en huishoudelijk textiel wordt nu vooral gemaakt van plastic. Van al het materiaal dat gebruikt wordt in de textielindustrie, is 63% synthetisch op basis van olie. Dit zijn enkele van de bevindingen uit het recent gepubliceerde Circularity Gap Report Textiles van Circle Economy en de H&M Foundation. Het rapport benadrukt dat de impact van de textielindustrie op het milieu substantieel verminderd kan worden door over te schakelen op circulaire principes zoals hergebruik, recycling en slow fashion.

Overproductie en milieuschade

Een belangrijke barrière voor een meer circulaire textielindustrie is de overproductie van goedkope, laagwaardige kleding, voornamelijk gemaakt van synthetische materialen. Massamerken brengen inmiddels tot wel 24 collecties per jaar uit. Deze overproductie draagt bij aan enorme milieuschade.

In het rapport wordt geschat dat de textielindustrie verantwoordelijk is voor 3,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en 5% van de wereldwijde nutriënten vervuiling. Uit het rapport blijkt verder dat de textielindustrie aanzienlijk bijdraagt aan wereldwijde waterschaarste, goed voor bijna 4% van het totaal.

China en de Verenigde Staten zijn de grootste bijdragers aan deze milieueffecten. Terwijl China ’s werelds grootste producent van textiel is, heeft de VS de hoogste consumptie. De gemiddelde milieu-impact per persoon in de VS is vijf tot acht keer hoger dan het wereldwijde gemiddelde.

Circulaire transitie: kansen en uitdagingen

Hilde van Duijn, Managing Director van Circle Economy Foundation, stelt: “De textiel- en mode-industrie heeft de mogelijkheid om haar ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen door het toepassen van circulaire strategieën. We moeten daarbij wel rekening houden met de 140 miljoen werknemers in de toeleveringsketens. Een rechtvaardige transitie is essentieel en moet meewegen in de besluitvorming bij overheden en bedrijven.”

Het rapport benadrukt dat de transitie naar een circulaire textielindustrie klimaatverandering en waterschaarste kan aanpakken, biodiversiteit kan beschermen en luchtvervuiling kan verminderen. Het biedt strategieën om de circulariteit te verdrievoudigen en de milieueffecten van de industrie met 50% te verminderen.

Aanbevelingen voor een circulaire textielindustrie

1. Duurzamere kleding: Verleng de levensduur van kleding door innovatief gebruik van synthetische vezels en verbeterde recycling technologieën.
2. Verantwoorde productie van natuurlijke vezels: Verminder de impact van landbouwmethoden voor katoen en wol door efficiënter water-, land- en energiegebruik.
3. Minder consumptie: Verklein de overproductie door slow fashion principes te promoten.
4. Efficiëntere productiemethoden: Verminder afval tijdens de productie om de milieubelasting vóór consumptie te beperken.

Christiane Dolva, hoofd Innovatie, Onderzoek & Demonstratie bij de H&M Foundation, sluit af: “Dit rapport biedt cruciale inzichten voor de textielindustrie. Hoewel de circulaire economie niet de volledige oplossing is, is het een krachtig instrument voor verandering. We hopen dat deze inzichten bijdragen aan de broodnodige transformatie van de industrie.”