“Veel bedrijven zien de energietransitie als een kostenpost, maar er liggen juist grote financiële kansen”, stelt Sjors Geraedts, business developer bij iwell. “Met een energiemanagementsysteem (EMS) kunnen bedrijven niet alleen duurzaam opereren en besparen op energiekosten, maar ook nieuwe inkomsten genereren. We merken dat ondernemers vaak niet weten hoe breed de mogelijkheden zijn.”
EMS in een notendop
Een EMS zoals wij dat ontwikkeld hebben, bestaat uit software die communiceert met de verschillende regelbare componenten in een energiesysteem: een batterij, omvormers van zonnepanelen, laadpalen, warmtepompen, generatoren en ga zo maar door.
Op basis van de gegevens die de software verzamelt, bewaakt het EMS de grenzen van energiestromen. Anders gezegd: het regelt dat je maximale gecontracteerde vermogen niet wordt overschreden. Als dat wel gebeurt, kan dat zorgen voor extra kosten, boetes en in het uiterste geval afsluiting.
Een tweede belangrijke taak van het EMS is ervoor zorgen dat jij je benodigde energie zo efficiënt en kosteneffectief mogelijk inzet. Bijvoorbeeld door het opslaan van zelf-opgewekte zonne-energie om je elektrische voertuigen voordelig te laden.
Voorkom dure netverzwaring
In veel sectoren loopt de netcapaciteit tegen grenzen aan. Bedrijven die willen uitbreiden, krijgen te horen dat ze geen extra aansluitcapaciteit kunnen krijgen of moeten rekenen op lange wachttijden en hoge kosten. Een EMS in combinatie met een batterij verruimt dan je mogelijkheden. Door piekverbruik te spreiden blijft het bestaande netcontract vaak toereikend. Dit bespaart niet alleen investeringskosten, maar maakt bedrijven ook minder afhankelijk van netcongestie.
Maximaliseer het gebruik van eigen zonne-energie
Bedrijven met zonnepanelen wekken overdag vaak meer stroom op dan ze op dat moment nodig hebben. Zonder opslag wordt die stroom teruggeleverd tegen een lage vergoeding. Met een EMS en batterij wordt deze energie opgeslagen en op een later moment gebruikt, bijvoorbeeld ’s avonds of op piekmomenten. Dit verlaagt de afhankelijkheid van dure stroom van het net en verhoogt het rendement op de eigen opwek.
Verdien aan balanceringsdiensten
Voor bedrijven met een grotere netaansluiting biedt een EMS een extra verdienmodel. Netbeheerders zoeken manieren om vraag en aanbod in balans te houden. Door tijdelijke opslag en teruglevering kan een bedrijf hieraan bijdragen en daar een vergoeding voor krijgen. Het EMS automatiseert dit proces en zorgt voor optimale inzet van de beschikbare batterijcapaciteit.
Profiteer van dynamische energieprijzen
Op de energiemarkt wisselen prijzen continu. Een EMS maakt het mogelijk om energie in te kopen wanneer deze goedkoop is en opgeslagen stroom te verkopen bij hogere prijzen. Dit is vooral interessant voor bedrijven die hun energiegebruik flexibel kunnen inrichten. Het vraagt om slimme sturing, en daar ligt precies de kracht van een goed EMS.
Blijf flexibel in een veranderende markt
De energieprijzen, wetgeving en netcapaciteit veranderen voortdurend. Bedrijven die hierin mee kunnen bewegen, hebben een concurrentievoordeel. Een EMS maakt energiesystemen adaptief: het monitort en optimaliseert continu. Dit verhoogt de voorspelbaarheid van energiekosten en zorgt ervoor dat bedrijven sneller kunnen inspelen op nieuwe marktkansen.
Van kosten naar kansen
Een energiemanagementsysteem (EMS) biedt bedrijven niet alleen grip op hun energieverbruik en -kosten, maar opent ook de deur naar nieuwe financiële kansen. Door slim gebruik te maken van opslag, dynamische energieprijzen en balanceringsdiensten, kunnen bedrijven hun afhankelijkheid van het net verminderen en extra inkomsten genereren. In een energiemarkt die continu verandert, biedt een EMS de flexibiliteit en optimalisatie die nodig zijn om concurrerend en duurzaam te blijven opereren.