In shock door het feit dat er jaarlijks honderden miljoenen cosmeticamiddelen vernietigd werden, vond Sinem Tuncer haar missie. Ze startte Arkive, hét online platform voor cosmetica-overschotten. Als het daar niet verkocht wordt, brengt ze de grondstoffen samen met partners terug in de ‘loop’. Daarnaast helpt ze cosmeticabedrijven met o.a. het digitaliseren van hun voorraadbeheer en betere verkoopprognoses. Daarnaast maakt ze zich hard voor betere wet- en regelgeving ter bevordering van de circulaire economie. Dit verhaal hoor je in de 13e podcast van ‘Elise in MVO-land’.
Meer data, minder verspilling
Tijdens een digital transformation project dat ging over het opkopen en doorverkopen van elektronica-overschotten hoorde Sinem dat overschotten in de beauty-industrie vernietigd werden. Op basis van research en interviews tekende Sinem vervolgens de keten uit. Zo ontdekte ze steeds meer schaduwkanten; onder andere dat excess stock[1] een (reputatie)probleem is binnen ‘cosmetica & personal care’ vanwege de enorme competitie, de zoektocht naar de volgende bestseller en de druk op marges. Maar ook dat trends zoals duurzaamheid, groei van purpose-driven shoppen en digitalisering nog nauwelijks geadopteerd werden. Dit wil Sinem met Arkive oplossen; afgelopen twee jaar heeft het bedrijf bijna 100K aan producten weten te redden.
“Van mijn moeder leerde ik respect voor dieren en natuur, bijvoorbeeld alleen groente en fruit eten dat echt tot dat seizoen behoorde. Zij was al in de jaren ‘80 bezig met recycling.” – Sinem
Laten zien hoe het anders kan
Veel merken zijn nog steeds bang voor reputatieschade en de directe impact daarvan op sales. Dus houden ze liever het oude systeem van overproductie in stand dan dat ze inzetten op nieuwe businessmodellen zoals re-commerce (re-use), re-cycling & re-purposing. Dit is een uitdaging die de supply chain samen met ketenpartners moet aangaan en waarover regie gevoerd moet gaan worden. Deze rol neemt Arkive nu op zich. Met de juiste data, contacten, communicatie, lobby voor wet- en regelgeving, kennis, contracten en media-inzet laat ze zien hoe het anders kan, zonder een bedreiging te vormen voor de spelers in deze markt.
“Zolang de supply chain hetzelfde blijft opereren, zullen de afvalstromen onveranderd blijven. Tot op de dag van vandaag wordt minder dan 10% van de productie gerecycled – waarbij volledige recycling nog niet bestaat.” – Sinem
Community voor verandering
Sinem is zich vanaf het begin sterk bewust geweest dat ze voor de transformatie van de industrie steun nodig heeft van consumenten, partners, NGO’s, investeerders, ambassadeurs, beroemdheden etc. Ze heeft er hard aan gewerkt om haar verhaal op een goede manier naar buiten te brengen, via allerlei kanalen. Zo heeft ze mensen geïnspireerd om zich aan te sluiten bij de Arkive Community om zich eensgezind uit te spreken tegen verspilling en voor een circulaire, regeneratieve beauty-industrie. Het belangrijkst is echter dat mensen stemmen met hun portemonnee, omdat vooralsnog de grootste impact heeft.
“Hoe meer mensen zich aansluiten bij onze community, hoe meer er naar ons geluisterd wordt. Jouw stem draagt dus bij om onze gezamenlijke missie te behalen, namelijk duurzame en circulaire verandering in de beauty-industrie.” – Sinem
[1] = overschotten
Arkive bij ‘Elise in MVO-land’
De podcast ‘Elise in MVO-land’ van Elise Vonk is er voor en door ondernemers met duurzame ambities. Sinem Tuncer is te gast in de 13e podcast en werd onder andere voorgegaan door De Vries en Verburg, Interstuhl en Schijvens Corporate Fashion. De podcast is een aanvulling op het boek ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’ (sept 2021), waarvan Elise Vonk co-auteur is. Een boek boordevol met tips, praktijkvoorbeelden, achtergrondinformatie, praatplaten en aanmoediging om ambitieus te zijn in het maken van impact! Laat een review achter in je Podcast App en maak kans op een door Elise gesigneerd boek.
Beluister de podcast: