Als B Corp selecteert Secrid haar toeleveranciers zorgvuldig. De laagst mogelijke footprint heeft de hoogste prioriteit. Alumero, leverancier van de aluminium cases voor de Secrid wallets, levert sinds deze maand alleen nog cases aan van gerecycled aluminium. Een belangrijke stap in de groene richting.
“Wij zijn geen groen bedrijf”, waarschuwt Jeroen van Bussel, directeur van de Nederlandse Alumero-vestiging in Helmond. “We zijn hard bezig onze productie zo duurzaam mogelijk te organiseren en ik sta vierkant achter de doelstellingen van B Corp”, legt hij zijn disclaimer uit, “Maar we werken met aluminium. Daar is veel warmte, en dus energie voor nodig. We hebben zonnepanelen op ons dak en betrekken stroom van een duurzame leverancier, maar in alle eerlijkheid kunnen we niet claimen dat we een groen bedrijf zijn. Maar wel zo groen mogelijk.”
Forse energiebesparing
Het recyclen van aluminium is daarin, zoals gezegd, een belangrijke stap. “Door hergebruik van aluminium voorkomen we het opnieuw delven van bauxiet en het energie-intensieve proces waarmee we bouwstoffen voor aluminium daaraan onttrekken”, legt Sam Smeets uit. Hij is Sustainability Specialist bij Secrid. “Jeroen en ik zijn samen op bezoek geweest bij dé recycled aluminium leverancier in Oostenrijk. Daar hebben we het recycleproces bekeken en afspraken gemaakt voor een langdurige samenwerking.”
Gebruik van aluminium heeft een significante impact op het milieu. De uitstoot van broeikasgassen bij de productie van een standaard wallet komt voor bijna de helft voort uit het gebruik van aluminium. Bij een wallet zonder leer is dit aandeel zelfs 89 procent. Door de overstap naar recycled aluminium wordt de impact van 1 kilo aluminium met 82 procent verlaagd.
Nieuwe bedrijfscultuur
Eén stap op de werkvloer van Alumero maakt al duidelijk hoeveel energie hier verbruikt wordt. De temperatuur is er haast zomers, terwijl de lente alleen nog maar op de kalender begonnen is. In de fabriek liggen de cilinders van hergebruikt aluminium (‘billets’) klaar voor de dagelijkse productie, een proces dat ‘extrusie’ genoemd wordt. “We zijn aan het onderzoeken hoe we de restwarmte uit het productieproces kunnen gaan benutten”, vertelt Jeroen. “Maar dat doe je niet zomaar. Het productieproces luistert zó nauw en is afhankelijk van zó veel factoren dat je niet kunt ingrijpen in de omgeving zonder dat dat effect heeft op je product.”
Ook de twintig productiemedewerkers moeten worden meegenomen in de omslag naar een duurzame werkwijze. Dat vergt een cultuuromslag, realiseert Jeroen zich. “Dit voorjaar hebben we meegedaan aan NL Doet, een landelijke dag waarop zoveel mogelijk Nederlanders zich vrijwillig inzetten voor een sociaalmaatschappelijke organisatie. “Niet iedereen ziet meteen de link met een andere manier van werken, waarbij het niet langer alleen maar draait om winst, winst, winst. Maar ook dat is een kwestie van tijd. Een nieuwe bedrijfscultuur moet organisch groeien.”
Voorbeeldfunctie
De gesprekken tussen Secrid en Alumero over de overstap van primair naar gerecycled aluminium lopen al sinds 2018. “Er is goed vooronderzoek gedaan voordat dit materiaal geleverd kon worden”, legt de Alumero-directeur uit. “Aluminium is nog een relatief jong metaal. En gerecycled aluminium nog jonger. Er is nog primair aluminium nodig ter aanvulling van het gerecycled aluminium om de gewenste kwaliteit te waarborgen. Het materiaal dat we sinds april voor de wallets gebruiken bestaat voor 85 procent uit gerecycled aluminium en voor 15 procent uit primair aluminium.”
Voor de productie van dit materiaal wordt op dit moment nog niet 100% duurzame energie gebruikt. “Maar dat is een kwestie van tijd”, denkt Jeroen, “Dan is gerecycled aluminium dat helemaal geproduceerd is met hernieuwbare energie de norm. De hele industrie zit in dat evolutieproces.” “Zo’n zelfde transitie is gaande voor de manier van werken”, reageert Sam. “Hoe werk je samen met partners en leveranciers? Welke keuzes maak je daarin? Hierover voeren we voortdurend het gesprek.” “De samenwerking met Secrid is open en transparant, zodat we elkaar goed mee kunnen nemen en inspireren in de verduurzaming,” besluit Jeroen. “Zo kunnen we een voorbeeldfunctie vervullen.”
Sam Smeets en Jeroen van Bussel