Jaarlijks wordt Schijvens beoordeelt op human rights due diligence inspanningen en zijn beloond met een heel mooi cijfer: 8,8. Daarmee is Schijvens ook koploper binnen Fair Wear met de hoogst behaalde score in 2023 van alle aangesloten merken.
De Brand Performance Check van Fair Wear is uitgegroeid tot een hulpmiddel voor het evalueren en publiekelijk rapporteren over de Human Rights Due Diligence-inspanningen van de bij Fair Wear aangesloten bedrijven. Tijdens een prestatiecontrole onderzoekt Fair Wear in hoeverre de aangesloten bedrijven due diligence op het gebied van de mensenrechten in hun kernactiviteiten hebben geïntegreerd en beoordeelt hoe de praktijken van de aangesloten bedrijven de Fair Wear Code of Labour Practices (CoLP) ondersteunen.
In 2023 implementeerde Fair Wear een nieuwe methodologie voor prestatiecontrole, afgestemd op de OESO-richtlijnen inzake HRDD. Deze nieuwe methodologie legt de lat hoger en bevat enkele nieuwe indicatoren, die kunnen resulteren in een lagere score voor aangesloten merken. Omdat dit een overgangsjaar is, heeft Fair Wear de scoredrempel verlaagd. Daarom zijn wij extra blij met dit hoge cijfer en behoud van onze leader status.
Het doel is om met deze nieuwe aanpak merken zoals Schijvens te helpen prioriteiten te stellen en zich te concentreren op specifieke onderwerpen, afhankelijk van de risico’s en de vereiste oplossingen in de toeleveringsketen van een merk. Deze aanpak heeft het voordeel dat specifiek, innovatief gedrag en resultaten in de toeleveringsketen worden beloond.
Hierbij een samenvatting van de bevindingen:
- Schijvens heeft geavanceerde resultaten laten zien op prestatie-indicatoren en heeft uitzonderlijke vooruitgang geboekt. Met een totale benchmarkscore van 88 wordt het lid stevig in de Leader-categorie geplaatst.
- Schijvens voert risicoscoping uit voor alle productielanden en omvat alle acht arbeidsnormen. Het aangesloten bedrijf identificeert systematisch mensenrechtenrisico’s per productielocatie.
- Schijvens streeft ernaar om al haar leveranciers te betrekken bij volledige assessments. Op basis van de risicobeoordeling heeft het aangesloten bedrijf een actieplan ontwikkeld voor de meeste van zijn leveranciers. Nadat Schijvens de veiligheidsrisico’s voor zijn leveranciers in Pakistan had geïdentificeerd, wilde Schijvens het Internationale Akkoord graag ondertekenen toen het in 2023 zijn activiteiten naar Pakistan uitbreidde. Omdat het lid actief is in landen waar gender een hoog risico is, heeft Schijvens veel moeite gestoken bij het ontwikkelen van een programma voor de empowerment van vrouwen in Pakistan om meer gelijke arbeidsomstandigheden en werkgelegenheidskansen te creëren.
- Schijvens laat zien dat het haar inzet voor leefbare lonen serieus neemt en zijn kosten voor leefbare lonen gestaag uitrolt naar andere leveranciers.
- Het leverancierscontract, dat in samenwerking met zijn leveranciers tot stand is gekomen, isoleert de prijsstijging voor een leefbaar loon van de marge voor de koper en agent om prijsescalatie te voorkomen.
- Schijvens heeft veel werk verricht om ervoor te zorgen dat haar praktijken aansluiten bij de OESO-richtlijnen inzake Human Rights Due Diligence (HRDD) en lijkt goed geplaatst om zijn praktijken te verbeteren en te werken aan de verdere implementatie van mitigatie en preventieve maatregelen in de komende jaren.
We blijven natuurlijk niet stil zitten en gaan vooral verder met verbeterpunten en projecten met name op de thema’s leefbaar loon, vrijheid van vakvereniging, overwerk en gendergelijkheid.
Benieuwd hoe Schijvens scoort op de indicatoren en waar nog verbeteringen liggen? Lees hier het hele rapport.