Het hergebruik van restwarmte is een uitgelezen mogelijkheid om datacentra te laten bijdragen aan de energietransitie. Van de emissievrije warmte kunnen omliggende gebouwen profiteren. Recent heeft demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) een rapport over de staat van de Nederlandse digitale infrastructuur gedeeld met de Tweede Kamer. In dit rapport komt het hergebruik van restwarmte van datacentra niet aan bod. Dat is absoluut een gemiste kans. Bij het realiseren van nieuwe datacentra moet het hergebruik van de restwarmte van een datacentrum als voorwaarde worden meegenomen.
In het rapport wordt terecht gewezen op de benodigde extra investeringen in datacentra die nodig zijn om connectiviteit van wereldklasse te houden. Alleen met behoud van dit niveau kunnen Nederlandse bedrijven gebruikmaken van technologieën als kunstmatige intelligentie of the internet of things. Ook onderschrijft het rapport dat de footprint van een datacentrum veel minder hoog is dan vaak wordt gedacht. Dat neemt niet weg dat alle kansen om te verduurzamen via datacentra moeten worden benut.
In 2050 is aardgas niet langer toegestaan om gebouwen te verwarmen. De warmtevraag moet worden ingevuld door duurzame warmtebronnen. Hier kan restwarmte van datacentra een belangrijke rol in spelen. De elektriciteit die de servers laat draaien wordt omgezet in warmte. Deze warmte kan ingezet worden om omliggende gebouwen te verwarmen. Dat kan direct of via een warmtenet. De opgewekte stroom van een datacentrum kan zo voor twee doeleinden dienen en levert een directe energiebesparing op en wordt per saldo CO2-uitstoot verlaagd.
Op dit moment zijn er 28 projecten waarbij de restwarmte van datacentra wordt ingezet voor verwarming van de gebouwde omgeving. De ligging van een datacentrum is een belangrijke vereiste voor het hergebruik van restwarmte. Nu staan datacentra doorgaans buiten de bewoonde omgeving. Bij de bouw van nieuwe datacentra moeten beleidsmakers (meer) rekening houden met de locatie.
Samantha Reilly, sector specialist TMT-ICT en duurzame energie bij ING Sector Banking