Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland werkt aan een voorstel voor een Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds om de economische en maatschappelijke infrastructuur op een duurzame manier te stimuleren en versterken. SADC, ORAM en VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam hebben aan GS voorgesteld om een aanzienlijk deel van het fonds ( € 100 mln.) te reserveren voor de verduurzaming van bedrijventerreinen en de daarmee verbonden energietransitie.
Bedrijventerreinen zijn van groot belang voor de regionale economie. Uit onderzoek van Stec Groep bleek eerder al dat bedrijventerreinen in de Metropoolregio Amsterdam goed zijn voor bijna 300.000 banen en circa 30 miljard aan omzet per jaar. Als het gaat om herstel van de economie is het cruciaal om te sturen op kwalitatief hoogwaardige bedrijventerreinen. Voor nu en in de toekomst om blijvend nieuwe bedrijvigheid aan te kunnen trekken. Uit eerder onderzoek kwam ook naar voren dat veel terreinen “goede papieren” hebben om in te spelen op de ‘next economy’: circulaire economie, smart industry, open innovatie, smart logistics en robotisering. Aandacht voor bereikbaarheid, (digitale) infrastructuur maar ook samenwerking en een innovatief ondernemersklimaat zijn dan essentieel.
Frans van der Beek, projectmanager SADC/Projectbureau Herstructurering Bedrijventerreinen (PHB): “De circa 380 bedrijventerreinen in de MRA en de kop van Noord-Holland zijn niet alleen gebieden waar gewerkt wordt, maar bieden daarnaast ook grote kansen voor verduurzaming c.q. de energietransitie en daarmee de uitvoering van het Klimaatakkoord. Bedrijventerreinen bieden veel fysieke ruimte om te verduurzamen. Denk aan dakoppervlak maar ook aan de openbare ruimte. Door gebruik daarvan zijn andere maatregelen in het groene landschap niet of minder nodig. Verduurzaming van bedrijventerreinen draagt bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van overheden én, zo blijkt ook in de praktijk, aan het opzetten van verdien- en organisatiemodellen voor ondernemers. Wij denken dat deze kansen benut kunnen worden als binnen het thema “gebouwde omgeving” niet alleen naar wonen en maatschappelijk vastgoed wordt gekeken maar als de bedrijventerreinen onderdeel worden van het Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds.”
Menno van der Valk, Manager Operations ORAM: “Middels een interregionale samenwerking, waarbij het bedrijfsleven vanaf het begin participeert, zijn de doelstellingen veel sneller te behalen. De gezamenlijke inrichting van het proces is hierbij doorslaggevend.”
Middelen voor continuïteit en opschaling van verduurzamingsprojecten
De economie van de MRA wordt relatief sterker geraakt door de coronacrisis dan de economie in Nederland als geheel. Het is daarom van belang die economie te stimuleren door nu extra middelen beschikbaar te stellen en geplande investeringen door te laten gaan. “Er zijn al goede voorbeelden in de regio waar ondernemers met elkaar verdien- en organisatiemodellen hebben opgezet. SAENZ in Zaanstad en de GreenBiz IJmond zijn mooie voorbeelden. We zien dat door de coronacrisis investeringen in verduurzaming grotendeels zijn stilgevallen. Het is van het grootste belang dat opgestarte initiatieven een vervolg krijgen en opschaling naar andere terreinen kan plaatsvinden. Extra financiële ondersteuning is hiervoor essentieel,” aldus Frans van der Beek.
Werkgelegenheid en anticiperen op crises en nieuwe ontwikkelingen
Bedrijventerreinen bieden veel fysieke ruimte om te verduurzamen. Initiatieven richten zich onder andere op gezamenlijke inkoop van duurzame energie, gezamenlijke opwek (zonnepanelen op daken, warmtepompen, windmolentjes etc.) en het verhandelen van duurzaam opgewekte energie.
Daarnaast kunnen de initiatieven extra investeringen tot stand brengen die de werkgelegenheid stimuleren. Door het opzetten van verdien- en organisatiemodellen worden bedrijventerreinen toekomstbestendig en kan beter geanticipeerd worden op een crisis of op nieuwe ontwikkelingen zoals de circulaire economie.