Vanochtend debatteert de Tweede Kamer over maatschappelijk verantwoord ondernemen met staatssecretaris Frank Heemskerk. In aanloop naar dit debat heeft de RND aan verschillende betrokkenen vertrouwelijke brieven gestuurd, waarover deze krant beschikt. Zo blijkt uit een brief van 27 februari aan de staatssecretaris dat de RND behoorlijk uithaalt naar de FWF.
Dit initiatief is volgens de werkgeversorganisatie slechts “een verlengstuk van een activistische lobbyclub”: Schone Kleren Kampagne (SKK). Hierachter zitten onder meer hulporganisaties en de grote vakbonden. Gezamenlijk zouden deze partijen over meerdere jaren een subsidie opstrijken van ruim €4 miljoen.
Volgens de RND suggereert de SKK dat deze wil ‘samenwerken’ met ondernemingen. In de praktijk zou deze club bedrijven echter dwingen zich aan te sluiten bij het initiatief op het gebied van duurzaam ondernemen; de enige manier om onder de vernietigende kritiek over hun sociale beleid uit te komen, meent de werkgeversorganisatie.
Sjoerd Veenstra, adjunct-directeur van de RND, vindt deze praktijken van de SKK “schokkend”. “Winkeliers zijn juist op een succesvolle wijze bezig met sociale kwesties, zoals het aanpakken van kinderarbeid in landen als India en China. Ze worden daarbij echter gedwarsboomd door de SKK. De belastingbetaler moet opdraaien voor deze amateuristische aanpak.”
De organisatie van Veenstra heeft in aanloop naar het debat vandaag bij politieke partijen aandacht gevraagd voor het conflict. Volgens de adjunct-directeur is er veel begrip voor de kwestie, maar vindt de politiek wel dat betrokkenen maatschappelijk verantwoord ondernemen grotendeels zelf moeten regelen.
In ieder geval wil de VVD aan Heemskerk vragen de subsidie aan de SKK te beëindigen, zo laat Kamerlid Charlie Aptroot weten. Ook eist de partij, die zeer twijfelt aan het gedrag van deze club, dat Heemskerk subsidies terugvordert die de SKK onterecht heeft ontvangen of gebruikt.
In een vertrouwelijk stuk aan zusterorganisatie Modint (mode, interieur, tapijt en textiel) heeft de RND al laten weten bij de overheid aan te zullen dringen op een stopzetting van de subsidie voor de FWF. De reden zou “het gebrek aan draagvlak en onvoldoende perspectief” zijn.
Christa de Bruin van de SKK is verbaasd over de vijandige houding van de RND. “We hebben vorige maand nog een constructieve bijeenkomst gehad. Ook staat er alweer een afspraak.” Samenwerking met het project van de werkgevers is voor de SKK een brug te ver, mede vanwege het gebrek aan transparantie bij deze methode en de zeer onevenwichtige bestuurssamenstelling.