Onze vervuiling van de aarde verdient geen schoonheidsprijs, hooguit een trofee van gerecycled plastic. Toch zoeken we actief naar duurzame oplossingen. Rudie Marsman, Manager Business Development bij Veolia, een organisatie die bedrijven helpt hun duurzaamheidsdoelen te realiseren, is ervan overtuigd dat samenwerking tussen organisaties en instanties de eerste stap is richting een gezondere toekomst.

Uit onderzoek van Veolia blijkt dat we bedrijven zien als de motor achter inventieve duurzame oplossingen: maar liefst 96 procent van de Nederlanders wil dat zij actie ondernemen. Daarnaast houden we de nationale overheid verantwoordelijk voor planning en regelgeving, en lokale overheden voor gebiedsontwikkeling en risicopreventie. Maar hoe breng je deze samen tot een groene driehoek? Marsman belicht vier concrete voorbeelden van succesvolle duurzame partnerschappen:

Green Office in Amsterdam

De Green Office, het centrale duurzaamheidsplatform van de gemeente Amsterdam, ziet erop toe dat de gemeente Amsterdam haar impact op het milieu vermindert. Hoe? Onder andere door het monitoren van de CO2- en energievoetafdruk. De Green Office ondersteunt collega’s bij het integreren van de gemeentelijke klimaatdoelstellingen in hun dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast zijn kennisoverdracht en het opbouwen van een ambassadeursnetwerk belangrijke speerpunten.

De Green Office van Amsterdam maakt deel uit van de wereldwijde Green Office Movement, een netwerk van soortgelijke initiatieven die zich inzetten voor duurzaamheid en milieubewustzijn binnen organisaties. De inspanningen hebben al verschillende resultaten opgeleverd, zoals vermindering van CO2-uitstoot door groene energie, verantwoord beheren van openbare ruimtes verduurzaming van de panden en energiereductie, verduurzamen van ICT, en de transitie van het wagenpark.

Circulaire samenleving in de provincie Utrecht

We streven naar een circulaire samenleving in 2050, gericht op efficiënt gebruik van grondstoffen en reststromen. De provincie Utrecht streeft naar een circulaire samenleving in 2050, gericht op efficiënt gebruik van grondstoffen. Samen met verschillende (maatschappelijke) organisaties, medeoverheden en inwoners werkt Utrecht aan een circulaire samenleving in hun provincie. ‘Groene Hart Werkt’ en ‘Cirkelregio Utrecht’ zijn voorbeelden van platforms waarop samenwerking wordt gestimuleerd. Zo zijn er bijvoorbeeld al verschillende werksessies met gemeenten, bedrijven, omgevingsdiensten, ondernemersverenigingen en onderwijsinstellingen geweest, waaruit een overzichtelijk en uitvoerbaar Circulair Actieplan voor het Groene Hart is gekomen. Doelgroepen en overkoepelende thema’s zijn geformuleerd en verschillende actielijnen zijn opgesteld.

En daarnaast is de regionale Alliantie Cirkelregio Utrecht een netwerkorganisatie van verschillende regionale partijen. Zij werken samen naar een georganiseerde, circulaire regio.

Korte Keten Collectief Nederland

Het Korte Keten Collectief Nederland is een samenwerkingsverband van diverse regionale voedselproducenten, zoals Local2Local, dat zich richt op het vergroten van de verkoop van lokaal geproduceerde voeding in heel Nederland. Het collectief bundelt kennis en middelen om praktische oplossingen te ontwikkelen voor producenten, zoals nieuwe verdienmodellen en efficiëntere logistieke processen.
Ook zetten ze in op digitalisering, zoals online platforms voor verkoop, en verzamelen ze marktinformatie om beter in te spelen op de vraag. Het doel is om regionale voedselsystemen op te bouwen die niet alleen duurzaam zijn, maar ook beter bestand zijn tegen schommelingen in de markt. Dit alles gebeurt met een sterke nadruk op het direct verbinden van boeren met consumenten, bijvoorbeeld via korte ketens zonder tussenhandel.

Duurzaam afvalbeheer in Limburg

Een succesvol Limburgs duurzaam partnerschap is de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Dit samenwerkingsverband omvat internationale onderzoeksinstituten zoals RWTH Aachen University, lokale overheden zoals de Provincie Limburg, en bedrijven zoals DSM en SABIC. Ze werken samen aan duurzame chemie, circulaire economie en nieuwe materialen. Voorbeelden van successen zijn de ontwikkeling van biobased materialen en recyclingprojecten. Dit partnerschap bevordert innovatie en duurzame oplossingen in de chemische industrie.

Duurzame samenwerking realiseren

Volgens Marsman helpt dit bij een succesvolle duurzame samenwerking:

  1. Stel gezamenlijke doelen: Zorg ervoor dat alle partners duidelijke, gemeenschappelijke doelen hebben die zowel ecologische als economische voordelen opleveren. Dit bevordert de betrokkenheid en de effectiviteit van de samenwerking.
  2. Implementeer innovatieve technologieën: Experimenteer met de nieuwste technologieën en best practices om de impact van duurzame initiatieven te maximaliseren. Innovatie leidt vaak tot efficiëntere en effectievere oplossingen.
  3. Betrek de gemeenschap: Zorg ervoor dat de betrokkenheid van de gemeenschap wordt aangemoedigd door educatieve campagnes, participatieprogramma’s en door stimulans vanuit de overheid. Dit verhoogt de acceptatie en het succes van duurzame projecten.
  4. Monitor en evalueer: Voer regelmatige evaluaties uit om de voortgang van de projecten te volgen en pas indien nodig de strategieën aan. Transparantie en continue verbetering zijn nodig voor langdurig succes.

Marsman voegt toe: “Wil je écht verandering inzetten en bijdragen aan een duurzame en gezonde toekomst? Zoek elkaar op. Een krachtig team bestaat niet in je eentje. Samenwerken is essentieel om impact te maken. Alleen door krachten te bundelen en samen te werken kunnen we de uitdagingen van deze tijd het hoofd bieden. Innovatie en vooruitgang ontstaan uit gedeelde ideeën en collectieve inspanningen. Door samen te werken, inspireren en versterken we elkaar, en kunnen we werkelijk het verschil maken. Dus sluit je aan, deel je visie en bouw samen met anderen aan een betere toekomst.”