Op 3 december was er een speciale Gezondheidsdag in het kader van COP28 waar wordt stilgestaan bij de gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid van mensen. Voorafgaand aan COP28 spraken we met Robert Metzke, Global Head of Sustainability bij Philips, over de stappen die Philips zet om duurzaamheid en klimaatmaatregelen te integreren in de gezondheidszorg. Philips heeft de Scope 1 en Scope 2 emissies al onder controle en richt zich nu op partnerschappen om de Scope 3 emissies te verminderen. Begin 2023 werd Philips het eerste bedrijf op het gebied van gezondheidstechnologie met goedgekeurde CO₂-emissiereductiedoelstellingen voor de gehele waardeketen door het Science Based Targets-initiatief.
Waar richt Philips zich op bij COP28?
Robert Metzke: Een van de beste onderdelen van mijn werk is het samenwerken met inspirerende denkers – van internationale organisaties, overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties – om van elkaars expertise te leren, onze eigen ervaringen te delen, nieuwe manieren van denken en handelen te omarmen en gezamenlijke actie te ondernemen om wereldwijde uitdagingen aan te pakken. Onze focus bij COP28 ligt op het uitbreiden van de duurzaamheidsimpact met de gezondheidszorgindustrie door samen te werken met overheden en partnerstakeholders. In de gezondheidszorg is er een sterk wereldwijd momentum – een groot aantal zorgverleners erkent dat ze hun impact op het milieu moeten aanpakken, zowel wat betreft CO₂-uitstoot als daarbuiten. In onze gesprekken met ziekenhuizen vertellen ze ons dat ze zich willen inzetten om CO₂-neutraal te worden. Wij kunnen hen helpen om te beginnen en op te schalen met onze decennialange ervaring, onze interne expertise, succesvolle casestudy’s en best practices.
In de gezondheidszorg bestaat het grootste deel van de koolstofuitstoot (71%) uit indirecte uitstoot veroorzaakt door de productie en het transport van goederen en diensten die ziekenhuizen aanschaffen, zoals medicijnen, voedsel, apparatuur, kleding en afvalverwerking [1]. Het terugdringen hiervan is een grote kans. Het goede nieuws is dat leveranciers zich ook op dit onderwerp richten, waar in toenemende mate een combinatie van wetgeving, transparantie, rapportagedruk en werknemers die liever voor duurzame bedrijven werken, voor verandering zorgt. Het kritieke punt is het vermogen om te handelen. Philips bouwt capaciteiten op met zijn klanten en leveranciers en biedt zeer praktische hulp.
Welke capaciteiten heeft Philips om bij te dragen aan de verbetering van duurzaamheid in de gezondheidszorg?
Robert: Ondersteund door innovatie, digitalisering en samenwerking zijn de inspanningen van Philips om duurzame gezondheidszorg te stimuleren gebaseerd op 1) Energie-efficiëntie binnen de eigen activiteiten van het bedrijf en in ons hele productportfolio, met een extra focus op het verminderen van de hoeveelheid energie die zijn producten verbruiken wanneer ze in gebruik zijn; 2) Efficiënt gebruik van hulpbronnen om de waarde van onze producten en oplossingen tijdens hun levensduur te maximaliseren, terwijl het gebruik van materialen en hulpbronnen wordt geminimaliseerd en afval wordt verminderd; 3) Optimalisatie van zorgtrajecten door het co-creëren van nieuwe (digitale en circulaire) gezondheidsoplossingen die de koolstofvoetafdruk van de gezondheidszorg verminderen en de levering van hoogwaardige zorg mogelijk maken aan degenen die deze nodig hebben, met name in medisch minder bedeelde gemeenschappen.
Welke maatregelen neemt Philips om zijn doelen op het gebied van energie- en hulpbronnenefficiëntie te bereiken?
Robert: Sinds 2020 is onze wereldwijde operatie CO₂-neutraal en gebruiken we 100% hernieuwbare elektriciteit. We blijven nieuwe samenwerkingsverbanden aangaan voor duurzame elektriciteit. Een voorbeeld hiervan zijn de door een consortium geleide stroomafnameovereenkomsten (PPA’s) waarbij Philips en het internationale brouwerijbedrijf HEINEKEN zijn overeengekomen om de productie af te nemen van het nieuwe 70 MW Pontinia agrivoltaïsche zonneparkproject van energiebedrijf Cero Generation in Lazio, Italië. Het landbouwonderdeel van het project zal ook ervaring opdoen met het telen van gewassen en training bieden aan kwetsbare en sociaal uitgesloten mensen in de regio Lazio.
Solar farm project
Op het gebied van efficiënt gebruik van hulpbronnen past Philips zijn EcoDesign-principes rigoureus toe om zijn portfolio van energiezuinige, circulaire, digitale en cloudgebaseerde innovaties uit te breiden. Op deze manier kan Philips gezondheidszorgsystemen helpen hun meest urgente problemen aan te pakken, zoals de kosten van de zorg, personeelstekorten en groeiende gezondheidsverschillen, en tegelijkertijd hun impact op het milieu verminderen.
Hoe helpen de producten van Philips zorgverleners om efficiënter met middelen om te gaan?
Robert: Digitale workflows en de verschuiving naar cloud-gebaseerde oplossingen (in plaats van on-premise oplossingen) zijn aanzienlijk efficiënter in het gebruik van middelen, terwijl software-oplossingen en kunstmatige intelligentie (AI) efficiëntere workflows creëren en diensten op afstand mogelijk maken die de toegang vergroten en de reistijd voor personeel en patiënten verkorten. Door de efficiëntie van workflows en complexe gezondheidsuitdagingen aan te pakken, kunnen nieuwe AI-innovaties ook de toegang tot hoogwaardige zorg verbeteren en een beter gebruik van middelen en een betere energie-efficiëntie mogelijk maken.
Voorbeelden in onze portfolio zijn onder andere Philips EPIQ Elite Ultrasound, dat 37% minder stroom verbruikt dan zijn voorganger dankzij een opnieuw ontworpen systeemarchitectuur, en MRI-scanners die zijn uitgerust met de unieke BlueSeal-magneettechnologie van Philips die wereldwijd is geïnstalleerd, hebben sinds de introductie in 2018 meer dan 1,5 miljoen liter helium bespaard – waardoor een van de meest eindige hulpbronnen ter wereld behouden blijft.
Hoe werkt Philips samen met zorgverleners om kennis en knowhow te delen?
Robert: Om de emissies van zijn klantenbestand aan te pakken, deelt Philips actief zijn expertise en ervaring op het gebied van emissiereductie en circulaire praktijken met zijn klanten. Zo hebben Philips en het Vanderbilt University Medical Center onlangs onderzoek gedeeld dat aantoont hoe het koolstofvrij maken van de gezondheidszorg ook de kosten kan verlagen.
Philips heeft soortgelijke analyses uitgevoerd bij het Tampere Heart Hospital – Tampere University Hospital (Tampere, Finland), de Champalimaud Foundation (Lissabon, Portugal) en de County Durham and Darlington NHS Foundation Trust (Darlington, VK). Als onderdeel van een nieuw onderzoekssamenwerkingsverband met het Nederlandse ziekenhuisconsortium EWUU (Technische Universiteit Eindhoven, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en Universitair Medisch Centrum Utrecht) helpt Philips circulaire oplossingen te ontwikkelen om het gebruik van wegwerpproducten in ziekenhuizen te minimaliseren.
Hoe past het terugdringen van koolstofemissies in het grotere geheel van duurzame gezondheidszorg?
Robert: Laten we niet lijden aan carbon myopie; het klimaat is cruciaal, maar laten we begrijpen dat het niet iets is dat als een op zichzelf staand onderwerp kan worden opgelost. Duurzame gezondheidszorg betekent ook het vergroten van de toegang tot zorg. In november hebben we bijvoorbeeld een tweede financieringsronde ontvangen van de Bill & Melinda Gates Foundation om de wereldwijde toepassing van AI-algoritmen op het Lumify Handheld Ultrasound-platform van Philips te versnellen, om het wereldwijde tekort aan gezondheidswerkers aan te pakken door een diagnostisch hulpmiddel dat voorheen was voorbehouden aan deskundige technici in de handen van verloskundigen te leggen.
[1] Karliner, Josh, et al. Health Care’s Climate Footprint. Health Care Without Harm, september 2019.
Dit artikel is eerder verschenen op de website van Philips