Met je eigen collega’s een nieuw bedrijf beginnen: wij doen het! Bij Dura Vermeer is Urban Miner een feit. Onze jongste startup is een circulaire bouwhub die zich richt op het sluiten van de grondstoffencirkel. Wat ik daar super mooi aan vind, is dat we ons niet alleen richten op het hergebruik van materiaal maar samen met onze zusterdivisie Infra ook echt gaan werken aan upcycling. Slooponderdelen uit onze gebouwen moeten een tweede, derde en vierde leven krijgen. Ja, dat is zeker ambitieus maar wij gaan het doen.
Vanuit onze transformatieprojecten is er voldoende restmateriaal voorhanden. En het gekke is, we vonden het best normaal dat alle puin en restmaterialen als afval werden afgevoerd. Dat leverde dubbele kosten op natuurlijk: voor de sloop en voor het afvoeren van ‘afval’. Dat moest anders. Reststoffen zijn grondstoffen en daarmee bouwmateriaal, en het is eigenlijk vreemd dat we dat niet vaker opnieuw gebruiken. Nog mooier is het om complete gebouwelementen te hergebruiken. Dat is wat we willen, en nu dus ook écht gaan doen.
Duurzaamheidsambities invullen
Met de oprichting van Dura Vermeer Urban Miner geven we concreet invulling aan onze duurzaamheidsambities. ‘Hergebruik? Zo vaak mogelijk’ wordt met dit nieuwe bedrijf echt praktijk. We dragen letterlijk ons steentje bij aan het terugdringen van de toekomstige vraag naar primaire grondstoffen. Ook aan onze ambitie ‘Uitstoot naar nul’ levert Dura Vermeer Urban Miner een aanzienlijke bijdrage omdat de hub niet alleen een reststoffenlocatie is maar tegelijkertijd ook een bouwhub wordt voor Rotterdam en omgeving.
Bouwhub én reststoffenlocatie ineen
Met deze circulaire bouwhub kunnen we onze projecten direct voorzien van materialen. Dat scheelt enorm in onze vervoersbewegingen. We zitten letterlijk om de hoek van onze projecten. Daardoor kunnen we ook meer inzetten op elektrisch vervoer en vervoer over water voor ons transport van en naar bouwterreinen. Zeker in de binnenstad gaat dat veel CO2-uitstoot schelen wat aansluit op de strategie van Rotterdam om in 2025 ‘Zero Emissie Stadslogistiek’ te hebben in de ‘Zero Emissie Zone’. Daarnaast wordt de hub als reststoffenlocatie ingezet voor hergebruik van onze sloop- en bouwmaterialen.
Klantvraag verandert
Natuurlijk geven we hiermee echt invulling aan onze gedrevenheid om maatschappelijk verantwoord en dus duurzaam te ondernemen. Maar belangrijker vind ik misschien nog wel dat we met Dura Vermeer Urban Miner een nog grotere meerwaarde kunnen leveren voor onze klanten. Want de klantvraag is enorm aan het veranderen. Steeds meer klanten zoeken een gebouw met een ‘ziel’, een goed gevoel. Dat zit ook in de uitstraling van gebouwen door toepassing van circulaire bouwmaterialen en hergebruikte gebouwelementen. Met Dura Vermeer Urban Miner kunnen we die klantvraag perfect invullen.
Duurzaam samenwerken
Om aan die klantvraag te voldoen moet Dura Vermeer Urban Miner ook een interessante business case worden voor alle partijen in de keten. Anders krijg je het niet van de grond. Ik geloof daar heilig in: dit is de toekomst. Het idee komt voort uit een brainstorm waarbij we onze werkzaamheden in en rondom Rotterdam duurzamer wilden aanpakken. Het is dus logisch dat we hier starten. Niet alleen onze partners en werkmaatschappijen kunnen gebruik maken van onze hub. We gaan het ook openstellen voor andere bouwers en partijen.
Omdenkers nodig
Natuurlijk gaan we ook uitdagingen tegenkomen. Bijvoorbeeld: hoe kun je het ontwerp afstemmen op de beschikbaarheid van gebouwonderdelen? Passen die oude trappen of kozijnen ook in het nieuwe gebouw? De afstemming tussen ontwerp, materialen, tijdige aan- en afvoer en de uiteindelijke omloopsnelheid zijn zaken waaraan een fris team met omdenkers gaat werken.
Actief aan de slag
Het wordt super praktisch en zeker geen theoretische exercitie. Vandaar ook de naam: Urban Miner. Handen uit de mouwen en aan de slag. Onze ambitieuze manager Sandra van der Lee zal de Urban Miner gaan leiden. Zij doet dit niet alleen want het wordt een netwerk van nieuwdenkers. Dura Vermeer Urban Miner wordt dan ook echt een duurzaam broeinest binnen Dura Vermeer waar we de meest waanzinnige ideeën gaan ontwikkelen. Dat zullen oplossingen worden waar wij nu nog niet aan kunnen denken, hooguit misschien af en toe van dromen. Ik krijg daar nu al ontzettend veel energie van!
Rob Steijn, Directeur Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed B.V.