RHEINZINK NEDERLAND is erg blij met de erkenning van zink als duurzaam materiaal. Algemeen directeur Dick Wentzel: “De C2C-certificering onderstreept ons pleidooi voor de erkenning van zink als duurzaam bouwmateriaal. Uit onderzoek van TNO blijkt dat onze dakgoten bijvoorbeeld minimaal 75 jaar mee gaan. Hierna kan de goot in zijn geheel worden omgesmolten en weer 75 jaar dienstdoen als dakgoot.” RHEINZINK is het enige product voor afvoer van hemelwater dat C2C-gecertificeerd is. Jaarlijks wordt het certificaat herzien en beoordeeld. Op basis van de adviezen van MBDC, de certificeringsinstantie van de grondleggers van de C2C-filosofie, William McDonough en Michael Braungart, werkt RHEINZINK naar een nog hoger niveau. Zo wordt bijvoorbeeld het gebruik van groene stroom nog in kaart gebracht.
96 procent bouwzink wordt hergebruikt
Duurzaamheid staat al langer hoog in het vaandel bij RHEINZINK. Al sinds 2005 heeft het bedrijf een milieuverklaring conform ISO 14025, een kwalificatie van RHEINZINK als duurzaam bouwmateriaal. Zo kan titaanzink makkelijk gescheiden worden en wordt in de praktijk maar liefst 96 procent hergebruikt.
Upcycling als uitgangspunt
De basis van C2C is dat alle materialen zonder kwaliteitsverlies en restproducten kunnen worden gebruikt, in een nieuw product. In tegenstelling tot de term recycling is de basis van C2C dat het materiaal minimaal zijn oorspronkelijke waarde terugkrijgt in een nieuwe toepassing (upcycling) en niet op een andere, laagwaardige manier wordt toegepast (downcycling). Door het sluiten van deze technische of biologische kringloop wordt afval en vervuiling van het milieu voorkomen. Voorwaarde is dat het materiaal tijdens het gebruik, hergebruik en nieuwe toepassing geen giftige stoffen mag verspreiden.