Het GSES System heeft de nieuwe Blue Planets module ontworpen om e-commerce platforms en fysieke winkels te bedienen met een geverifieerde duurzaamheidsrating voor producten, diensten en services. 

Consumenten willen meer en meer geïnformeerd worden over de duurzaamheid en gezondheid van food producten, consumenten producten, textiel producten, elektronica etc. en over dienstverleners zoals hotels, accommodaties etc. Er zijn veel onderzoeken die dit onderbouwen. Deloitte heeft bijvoorbeeld, geënt op de food sector en supermarkten, recent een Europees consumentenonderzoek laten uitvoeren over de rol van gezondheid en duurzaamheid bij het doen van boodschappen in de supermarkt. Dit onderzoek toont aan dat 64 procent van de respondenten in de afgelopen 12 maanden meer geïnteresseerd is geraakt op de invloed van voeding op gezondheid. Veel consumenten zijn bereid  extra te betalen voor lokaal, duurzaam en fair-trade voedingsmiddelen. Slechts 4 procent beschouwt de supermarkt als de meest betrouwbare bron om informatie over een gezonde levensstijl te krijgen. Europese consumenten zijn duidelijk steeds meer geïnteresseerd om meer te leren over de impact van voedselinname op hun gezondheid. Inwoners van Polen (82 procent), Finland (74 procent) en Portugal (72 procent) tonen een bovengemiddelde interesse om deze kennis op te doen. In België, Nederland, Zweden (alle drie 56 procent) en Noorwegen (57 procent) is deze kennis-interesse iets lager.

GSES System:De oplossing om te communiceren met consumenten

Het Global Sustainable Enterprise System is een erkend rating platform (GSES System) dat helpt bij het beoordelen, verifiëren en certificeren van duurzaamheidsprestaties op proces-, supply chain- en productniveau. GSES System lijnt gemakkelijk en kosteneffectief meer dan 550 ecolabels, frameworks en certificaten uit, en gebruikt wereldwijd geaccepteerde normen om duurzaamheidsprestaties holistisch te meten. Zo kan alles worden geïntegreerd in duurzame inkoop- of investeringsprocessen. Het GSES System heeft de nieuwe Blue Planets module ontworpen om e-commerce platforms en fysieke winkels te bedienen met een geverifieerde duurzaamheidsrating voor producten, diensten en services. Deze ratings kunnen door consumenten worden gebruikt om bewust en kwantitatief duurzaam in te kopen online en in fysieke winkels. Dit is wereldwijd de enige schaalbare, onafhankelijk geverifieerde en snelle oplossing voor het meten van hele assortimenten, supply chains en service providers. 

“We zien een toenemende interesse bij webwinkels om een beter duurzaam productaanbod te bieden. Consumenten vragen er in toenemende mate om. Toch zijn er verschillende obstakels; zo zijn er voor sommige productgroepen nog weinig duurzame alternatieven op de markt of het is moeilijk te bepalen als retailer welke duurzaamheidsinformatie betrouwbaar is. Uit een inventarisatie onder 667 leden van Thuiswinkel.org blijkt dat een meerderheid van de webwinkels nog niet of nauwelijks duurzame producten aanbiedt, of daar een filter voor heeft voor de consument. Minder dan de helft (40%) biedt informatie op hun website over duurzame producten. Slechts 10% heeft een duurzaamheids filter op de website. De retail module van GSES biedt een mooie tool om verantwoord meer duurzaamheidsinformatie te bieden aan de consument.” aldus Ellen de Lange, Programma manager Duurzaamheid, Thuiswinkel.org

Bevorderen van de Groene Groei economie door awareness te creëren

De behoefte waarin door de GSES System Blue Planets module wordt voorzien, is het bevorderen van een duurzame economie en duurzaam inkopen. E-commerce spelers en retailers moeten meer aandacht besteden aan de duurzame en sociale waarden van hun producten, aangezien dit nu al een echte klanten prikkel is geworden. De GSES System Blue Planets module is een oplossing om consumenten en B2B-eindklanten in staat te stellen verstandig te kopen en te garanderen dat producten die zij kopen goed zijn voor de planeet. Han Bosman van OGZ, Webwinkel Vakdagen: “Wij werken als OGZ veel met de e-commerce sector samen in o.a. het kader van de Webwinkel Vakdagen. Je ziet in de markt de vraag naar een duurzaamheidsrating voor alle producten, hotels en services stijgen doordat het bewustzijn van consumenten vergroot. Daarom komt het GSES System als geroepen met haar oplossing voor de e-commerce markt.”

 

Hoe werkt het?

E-commerce platforms, retailers, booking platforms, supermarkten etc. kunnen middels een digitale koppeling (API) linken aan de GSES System database. Zij kunnen de geverifieerde data ontsluiten om weer te geven op hun eigen e-commerce platform en/of in de fysieke winkel. Zo kunnen consumenten makkelijk en vrijwel risicoloos geïnformeerd worden op basis van geverifieerde data om duurzame inkopen te doen. De e-commerce platforms en retailers ontvangen op hun beurt een dashboard waar alle producten, leveranciers, vendors, accommodaties op staan met verregaande data inzichten. Op deze manier kunnen duurzaamheidsthema’s in hun supply en/of service chain accelereren.

 SDG 12 coördinator van Nederland: Karin van IJsselmuide: “Het is hoog tijd dat er door verantwoordelijk inkopen tractie ontstaat tussen inkoper en verkoper, zowel op de zakelijke markt als op de consumenten markt. Daar is GSES System een goede tool voor omdat de data onafhankelijk geverifieerd is en zo greenwashing wordt tegengegaan. Daarnaast hebben veel consumenten geen tijd om zelf uit te zoeken of het wel klopt wat er bijvoorbeeld in een product zit of hoe duurzaam een hotel is. Daarom is het goed dat deze ontwikkeling plaatsvindt omdat het op deze manier mogelijk is om de consument te informeren.”

Het GSES System platform wordt gebruikt door veel MKB en grote bedrijven in uiteenlopende sectoren zoals ABN AMRO Bank, World Expo 2020 Dubai, Univé Verzekeringen, Groothuis Bouwgroep, Compass Group en vele anderen. Nu betreedt GSES System de e-commerce markt met de enige geverifieerde, schaalbare en risicovrije aanpak om uw klanten te informeren over duurzaamheid van producten, diensten en accommodaties. GSES System Blue Planets module is in samenwerking met Henk Rogers van de Blue Planet Alliance ontstaan. GSES System en de Blue Planet Alliance dekken op deze manier de USA, het Midden Oosten en Europa met deze nieuwe module. Meerdere grote Amerikaanse en Europese e-commerce platforms gaan binnenkort van start met de GSES System Blue Planets module.

Henk RogersChairman van de Blue Planet Alliance: “Om bedrijven en mensen te laten verduurzamen, zullen ze betere keuzes moeten maken. GSES en Blue Planet Alliance (BPA) werken samen om duurzamere keuzes mogelijk te maken door goederen-, diensten- en supply chain-bedrijven te beoordelen. Onze missie is om een wereld te creëren waarin mens en natuur in harmonie leven. Door transparantie van producten en diensten te bereiken via onze GSES-systeem Blue Planets-module, kan iedereen ervoor kiezen om de wereld een betere plek te maken.”

Om volledige transparantie en betrouwbaarheid te garanderen, baseert GSES System haar standaard en methodiek op meer dan 550 bestaande ecolabels, certificaten en frameworks. Het GSES System heeft zijn normen, de GSES Meta Standard en GSES Standards openbaar gemaakt. De normen worden gecontroleerd onder toezicht van onafhankelijke certificeringsinstanties zoals Kiwa, Control Union, TMS, UCSL, Audit Independer etc. Om belangenverstrengeling te waarborgen heeft het GSES System onder leiding van het Nationaal Duurzaamheid Instituut een, onafhankelijke van elkaar opererende, College van Deskundigen en een Harmonisatie Commissie. Deze commissies monitoren en benchmarken de bestaande certificaten en ecolabels t.o.v. de GSES Meta Standard.