Recycler Renewi Nederland B.V. heeft 40% belang ¹ genomen in GreenCycl B.V. (“GreenCycl”). GreenCycl is een vooruitstrevende speler op het gebied van circulaire oplossingen in de zorg. De gezamenlijke visie om circulariteit in de zorg te bevorderen is door deze samenwerking officieel bekrachtigd. De investering helpt Renewi om koploper te blijven door de beste en meest innovatieve recyclingoplossingen aan te bieden aan klanten in de gezondheidssector.
De gezondheidszorg veroorzaakt tussen de 7 en 8% van de totale CO2-uitstoot in Nederland en is daarmee een van de grootste uitstoters van CO2 in Nederland. Dit is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaart volgens het Centraal Bureau voor de Statisiek (CBS). Daarnaast neemt de schaarste van grondstoffen toe, waardoor innovatieve oplossingen voor afvalvermindering, hergebruik en recycling nodig zijn. Renewi en GreenCycl streven samen naar een circulaire zorg door van ziekenhuisafval nieuwe grondstoffen te maken.
Succesvolle samenwerking
Sinds de start van de samenwerking tussen Renewi en GreenCycl in 2019 zijn er met diverse ziekenhuizen pilots gedaan. De focus ligt op afval uit de operatiekamer. De operatiekamer genereert doorgaans het meeste afval in een ziekenhuis. Vele afvalstromen uit een ziekenhuis bevatten hoogwaardig materiaal zoals verpakkingsmateriaal, metalen instrumenten en medisch inpakpapier waarin steriele instrumenten worden verpakt. Deze materialen kunnen verwerkt worden tot hoogwaardige grondstoffen. Renewi zorgt voor de inzameling van gebruikte verpakkingsmaterialen, instrumenten en inpakpapier en vervoert deze vervolgens naar GreenCycl voor desinfectie en herverwerking naar grondstoffen. Deze grondstoffen worden gebruikt om nieuwe medische producten te maken die vervolgens worden (her)gebruikt in de zorg. Zo maken beide organisaties samen de cirkel rond.
Gecombineerde expertise
De gecombineerde expertise van Renewi en GreenCycl draagt bij aan de transitie naar een circulaire zorg. Zo is het GreenCycl FieldLab² uitgegroeid tot een circulair expertisecentrum en onderzoeksfaciliteit. GreenCycl Fieldlab heeft in een succesvolle samenwerking met Renewi 75.000 medische wegwerp mondmaskers gesteriliseerd en klaargemaakt voor hergebruik en recycling-straten ontwikkeld waar medisch gecontamineerd afval wordt gesteriliseerd en verwerkt tot een nieuwe grondstof. Een mijlpaal is het eerste medische hulpmiddel ter wereld dat zij ontwikkelden uit ziekenhuisafval dat voldoet aan alle strenge veiligheids- en prestatie-eisen en een medische goedkeuring verwierf.
“GreenCycl brengt specifieke kennis in sterilisatie en desinfectie mee, ondersteund door onderzoek uitgevoerd aan gerenommeerde kennisinstituten zoals de TU Delft”, zegt Marc den Hartog, Managing Director Commercial Waste bij Renewi in Nederland. “De kennis omvat wetenschappelijk bewezen methoden voor het (her)gebruik van materialen in de gezondheidszorg en de veiligheids- en prestatie-certificering van producten voor medisch gebruik. De samenwerking past goed binnen onze ambitie om ons eigen recyclingpercentage te verhogen naar 75%”.
“Renewi biedt als koploper in afvalmanagement in de gezondheidszorg een aanzienlijke bijdrage om de transitie naar een duurzamere toekomst te bevorderen”, zegt Dr. Bart van Straten van GreenCycl. “Deze samenwerking geeft ons ook toegang tot een uitgebreid landelijk netwerk. Dit netwerk speelt een cruciale rol bij het inzamelen, verwerken èn recyclen van materialen binnen de gezondheidszorg”.
Circulaire zorg
Volgens de regelgeving mag medisch afval nog niet onder alle omstandigheden hergebruikt worden in nieuwe medische hulpmiddelen zoals chirurgische instrumenten, maar beide organisaties verwachten dat dit op termijn wel mogelijk wordt. De overheid zet namelijk volop in op het verduurzamen van de zorg middels de Green Deal Duurzame Zorg. De ambitie is dat in 2026 minstens 20% van de (medische) hulpmiddelen herbruikbaar is en dat de zorgindustrie volledig circulair is in 2050. Renewi en GreenCycl streven ernaar hier een positieve bijdrage aan te leveren.
“Samen met GreenCycl bereiden wij ons nu al voor op toekomstige duurzame wetgeving”, aldus den Hartog. “Samenwerkingen in de keten zijn cruciaal in de transitie naar een circulaire economie”. “Ziekenhuizen zijn intrinsiek gemotiveerd en willen graag meewerken” vult Bart van Straten aan. “Ze staan echt te springen om te verduurzamen”.
1 Investering dateert van 18 augustus 2023
² De initiatiefnemers van dit FieldLab zijn Dr. Joost van der Sijp, Majid El Mortadi, Dr. B