Kinderen toegelaten
Deze actie richt zich tot kinderen van werknemers. De kinderen kunnen kennis maken met de activiteiten van een bedrijf en kunnen een halve dag mee aan de slag gaan. Zo wil minister LANDUYT de generatie van de toekomst laten zien dat toekomstgericht ondernemen dé weg is om in Vlaanderen te ondernemen. Behalve kinderen van werknemers kunnen ook scholen aankloppen bij een bedrijf uit de buurt. Bedrijven die nu al hun deelname hebben bevestigd zijn: Colruyt, Enfocus uit Gent, Selor en Interpass NV uit Haaltert.
Bedrijfsleiders van morgen
De jongeren van vandaag zijn de bedrijfsleiders van morgen. Onder dat motto lanceert Renaat LANDUYT deze actie. Laatstejaarsstudenten uit het middelbaar onderwijs gaan de discussie aan met de bedrijfsleiders van nu. Zij kunnen van gedachten wisselen met de bedrijfsleiders en het bedrijfsbeleid aan een toekomstgerichte visie toetsen. Het beste verslag van deze bijeenkomst door deze jongeren gemaakt wordt in Job@ gepubliceerd. Deze actie loopt in samenwerking met Vlajo, de koepel van de Vlaamse mini-ondernemingen. Bedrijven die nu al hun deelname hebben bevestigd zijn: VRT, KBC, Koffie Kàn uit Wenduine, Minds in Motion in Gent, SD Worx uit Antwerpen, Enfocus uit Gent en Interpass NV uit Haaltert, Dienstencentrum Ter Engelen uit Maaseik, Zambon uit Brussel, Centrum voor Informatie en Samenlevingsopbouw uit Antwerpen, Ecoconsult milieucommunicatie uit Moerbeke-Waas.
Jongeren over toekomstgericht ondernemen’
Samen met Job@ gaat minister LANDUYT op zoek naar vernieuwende ideeën over toekomstgericht ondernemen in de Vlaamse hogescholen en universiteiten. Studenten die een vernieuwend, toekomstgericht idee in hun eindverhandeling of -project hebben verwerkt maken kans op een pakket van duurzame aandelen.
Trivisi: voor bedrijfsleiders van vandaag en morgen
Naast de drie publieksacties voor het brede publiek is er ook een initiatief gericht op de bedrijfsleiders. Voor bedrijven die nog niet in contact kwamen met het toekomstgericht ondernemen zal TRVISI de komende maanden ook organisatiepools opzetten waarvoor telkens 30 à 40 organisaties uitgenodigd zullen worden. Zij maken kennis met maatschappelijk verantwoord ondernemen aan de hand van een praktijkvoorbeeld en kunnen hun kennis met elkaar delen. Deze organisatiepools worden opgezet in samenwerking met de werkgevers- en werknemersorganisaties. Doel is de resultaten van deze organisatiepools op een ruimere schaal te verspreiden. Tot slot zal minister LANDUYT ook een digitaal kenniscentrum op poten zetten. Dit digitaal kenniscentrum moet op het internet een ontmoeting -en informatieplaats worden voor iedereen die meer wil weten over toekomstgericht ondernemen, alsook voor wie hierover van gedachten wil wisselen.
Naast deze nieuwe initiatieven is er ook nog altijd de Trivisi-box die in juni 2002 werd voorgesteld. Deze Trivisi-box bevat een reeks handige tools en producten (cd-rom Leren structureren, Brochure goede praktijken, cd-rom Albatros: zelfevaluatie voor bedrijven op het vlak van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, ..) waarmee bedrijven kunnen proeven van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Sinds de lancering van de Trivisi-box haalden reeds meer dan 1.500 organisaties minstens één van de tools uit de box in huis. Via de website komen er dagelijks aanvragen binnen van organisaties.
Renaat Landuyt (sp.a), Minister vice-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme