Wellicht heb je er wel eens over gehoord, of misschien is het nieuw voor jou: KLM vliegt op duurzame kerosine, een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. KLM was zelfs de eerste luchtvaartmaatschappij die een commerciële vlucht uitvoerde op duurzame kerosine, in 2011. Nu, ruim acht jaar later committeert KLM zich voor 10 jaar aan de afname van duurzame kerosine van de eerste fabriek in Europa! Daarmee zijn we de eerste luchtvaartmaatschappij die op deze schaal inzet op duurzame vliegtuigbrandstof. Als duurzaamheidsmanager bij KLM ben ik er dagelijks mee bezig, en ik wil jou er graag meer over vertellen.
1. Waarom zet KLM in op het gebruik van duurzame kerosine?
Duurzame kerosine levert een vermindering in CO₂ -uitstoot tot 85% ten opzichte van het gebruik van ‘gewone’ kerosine, een fossiele brandstof. Het levert een grote bijdrage in het verkleinen van de CO₂ voetafdruk in de luchtvaart. Duurzame kerosine draagt bovendien bij aan een verbetering van luchtkwaliteit door vermindering van (ultra)fijnstof en zwavelemissies.
2. Is Sustainable Aviation Fuel hetzelfde als Biofuel?
Duurzame luchtvaartbrandstof of Sustainable Aviation Fuel (SAF) is hetzelfde als ‘Biofuel’. Het is alleen een term die beter past bij de huidige duurzame alternatieven voor fossiele kerosine. Biofuels refereren over het algemeen aan brandstoffen geproduceerd van biomassa zoals planten. Met de huidige technologie kunnen er ook duurzame brandstoffen van andere niet-organische bronnen zoals afvalstromen gebruikt worden. Daarom past de term SAF beter.
3. Hoe bespaart duurzame kerosine meer dan 85% in CO₂ uitstoot?
Deze besparing wordt bereikt gedurende de hele levenscyclus van het maken en het gebruik van duurzame kerosine in vergelijking met dat van fossiele brandstof. De bron van de CO₂ uitstoot is het belangrijkste verschil: fossiele brandstoffen laten extra CO₂ vrij die onder de grond was opgeslagen. Duurzame kerosine is gemaakt van biomassa die CO₂ emissies eerder hebben opgenomen uit de atmosfeer. De ‘extra’ paar procent CO₂ die nog vrij komt is afkomstig van het productieproces.
4. Waar wordt duurzame kerosine van gemaakt?
Denk aan afgewerkte olie zoals gebruikte frituurolie. Het produceren van een duurzame luchtvaartbrandstof begint met het inkopen van duurzame grondstoffen, waar dit er eentje van is!
5. Komt er een fabriek in Nederland?
Ja! Er worden as we speak voorbereidingen getroffen voor de bouw van de eerste duurzame kerosinefabriek van Europa! De fabriek wordt gebouwd in de provincie Groningen door een bedrijf genaamd SkyNRG. Deze fabriek zal volledig toegewijd zijn op het maken van duurzame vliegtuigbrandstof van grondstoffen uit voornamelijk regionale afvalstromen. De bouw is naar verwachting in 2022 klaar. De fabriek is wereldwijd de eerste en de grootste in zijn soort! KLM koopt zo de komende tien jaar duurzame kerosine in. Interessant om te weten: KLM is hiermee ook de eerste én enige vliegtuigmaatschappij ter wereld die op deze schaal duurzame vliegtuigbrandstof afneemt.
6. De grootste, de eerste, en de meest duurzame, hoe zit dat?
De geplande fabriek produceert ruim tien keer meer dan het huidige beschikbare volume in de wereld. Er zullen alleen rest- en afvalstromen van regionale industrieën als grondstof worden ingezet (zoals bijvoorbeeld gebruikt frituurvet) – in geen geval zal palmolie, sojaolie of een afgeleid product van die producten gebruikt worden als grondstof. De duurzame brandstof gebruikt zo enkel grondstoffen die geen negatieve invloed hebben op de biodiversiteit en/of de voedselproductie. De ontwikkelaar van de fabriek, SkyNRG heeft een streng intern proces om te garanderen dat zij de juiste (grondstof) keuzes maakt. Een onafhankelijk Sustainability Board toetst of de brandstof voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen, zodat de kerosine geen negatief effect heeft op de voedselketen of het milieu.
7. Zijn er meer airlines die interesse hebben in duurzame kerosine?
Jazeker, en dat is ook heel goed! De hele luchtvaartindustrie moet verduurzamen. Tot nu toe vliegen slechts een paar airlines op duurzame kerosine en dan vaak een enkele vlucht of serie.
8. Kan je als klant ook een bijdrage leveren?
Als individuele passagier kun je jouw persoonlijke CO2 uitstoot van je reis compenseren met CO2ZERO. Het KLM Corporate BioFuel Programma stelt bedrijven in staat om te investeren in duurzame kerosine voor hun vliegreizen. De investering van de partners van het KLM Corporate BioFuel Programma wordt door KLM gebruikt om het prijsverschil met duurzame kerosine te overbruggen. Duurzame kerosine is namelijk momenteel drie keer duurder dan traditionele kerosine. De steun van de deelnemende bedrijven helpt ook om deze duurzame brandstof op grote schaal beschikbaar te maken en om economisch concurrerend te zijn in vergelijking met fossiele vliegtuigbrandstof.
9. Waarom is er nog niet overal duurzame kerosine te verkrijgen?
Op dit moment is er alleen beperkte productiecapaciteit bij een fabriek in Los Angeles voor de levering van duurzame vliegtuigbrandstof die aan alle eisen (duurzaamheid en veiligheid) voldoet. Van deze fabriek heeft KLM afgelopen jaar bijna 50% afgenomen. Dit is echter nog maar fractie van wat er nodig is om luchtvaart echt te verduurzamen. Onze ambitie is om in 2030 minstens 5% duurzame kerosine in te zetten in onze operatie. Dat klinkt misschien als heel weinig, maar het is meer dan 100 keer zo veel als KLM nu gebruikt! Hiervoor zijn nieuwe productiefaciliteiten nodig én meer partijen die de afname van duurzame kerosine stimuleren.
10. Waarom vliegt men nog niet elektrisch?
Door de huidige beperkingen in de batterij technologie is het nog niet mogelijk om met een commercieel vliegtuig elektrisch te vliegen. Als er elektrische vliegtuigen op de markt zijn, zal KLM een van de eersten zijn die het zal gaan gebruiken! KLM volgt de ontwikkelingen nauwgezet en wordt geadviseerd door kennispartners zoals de TU Delft op de toepasbaarheid van elektrische technologie. Daarom zetten we nu in op de ontwikkeling en het gebruik van duurzame kerosine die fossiele brandstof vervangen in de vliegtuigen waar we nu mee vliegen.
Remona van der Zon, Sustainability & Reporting Manager bij KLM