Greenpeace Nederland heeft gereageerd op de vrijgegeven aanzeggingsbrief van toezichthouder Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied aan Tata Steel van december 2024.
Hieronder de brief van de Omgevingsdienst met een toelichting en quote van Andy Palmen, directeur Greenpeace Nederland.
Toelichting bij de brief van de Omgevingsdienst
Op 18 december publiceerde de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied een nieuwsbericht waarin bekend werd gemaakt dat er een aanzegging is gestuurd naar Tata Steel omdat de kooksfabriek 2 “op dit moment niet aan de regels voldoet”. Tata Steel krijgt 12 maanden om de overtredingen te beëindigen. Dit werd geconstateerd op basis van een rapport, dat tot op heden niet openbaar is gemaakt.
Greenpeace Nederland en omwonendenorganisatie Stichting Frisse Wind hebben het formele aanzeggingsbesluit nu in handen gekregen, waarin de bevindingen uit dat rapport uitgebreid worden beschreven. Delen daarvan waren zwart “gelakt”, maar door de tekst te kopiëren kon deze leesbaar worden gemaakt. In de bijlage vindt u de versie van het document waarbij de gelakte delen leesbaar zijn gemaakt.
Wij verbazen ons erover dat deze brief niet direct openbaar is gemaakt, want er staat belangrijke milieu-informatie in die volgens de wet openbaar moet zijn. Ook in de “weggelakte” delen staat belangrijke milieu-informatie. Daaruit blijkt dat maar liefst 99 van de 108 ovens van kooksfabriek 2 ernstige gebreken hebben en dat Tata Steel veel te weinig actie onderneemt om dat te verhelpen. Het achterliggende rapport hebben wij ook opgevraagd maar dat heeft de provincie niet openbaar willen maken, onrechtmatig volgens ons.
De aanzeggingsbrief geeft een schokkend beeld van de werkelijke situatie van de kooksfabriek.
Kooksfabriek 2 is structureel in overtreding
Omwonenden is altijd verteld door het bevoegd gezag (verantwoordelijk gedeputeerde Jeroen Olthof) dat kooksfabriek 2 normaliter binnen de vergunning opereert en dat er alleen soms sprake was van ‘incidenten’. Uit dit stuk blijkt dat kooksfabriek 2 structureel in overtreding is. De omgevingsdienst constateert maar liefst 7 overtredingen. De omgevingsdienst neemt stelt op p. 18:
“ De overtredingen hebben zeer ernstige gevolgen voor de fysieke leefomgeving. De overtredingen leiden regelmatig en structureel tot emissies van zwarte/donkergrijze rookpluimen. Deze zwarte/donkergrijze rookpluimen bevatten onder meer alle soorten koolwaterstoffen, waarvan een groot deel kwalificeert als ZZS. Dit vindt plaats in een omgeving die al overbelast is en komt bovenop de in een separaat traject geconstateerde overschrijdingen van de geldende emissiegrenswaarden.”
Zwarte rookpluimen
Opvallend: De omgevingsdienst tilt zwaar aan de vele zwarte/donkergrijze rookpluimen. Overtreding 6 gaat specifiek over de zwarte rookpluimen uit de schoorstenen. Frisse Wind en Greenpeace hebben de afgelopen jaren camera’s gericht op de beide kooksfabrieken van Tata Steel en daarbij honderden zwarte/donkergrijze rookpluimen vastgelegd en gemeld bij de omgevingsdienst. Een overzicht van alle waarnemingen is te vinden op www.Spotdegifwolk.nl. Wij kregen altijd terug van de omgevingsdienst dat dit binnen de vergunning zou vallen en het zinloos was om dit telkens te melden. Nu blijkt dat de omgevingsdienst zich volledig op dit camerawerk van omwonenden en Greenpeace heeft gebaseerd om te komen tot het vaststellen van deze structurele overtreding van zwarte rookpluimen uit de schoorstenen. De omgevingsdienst heeft zelf namelijk geen camera’s gericht op de schoorstenen…
Daarbij is het goed om op te merken dat wij net zoveel zwarte rookpluimen hebben vastgelegd bij kooksfabriek 1. Dit aanzeggingsbesluit gaat alleen over kooksfabriek 2, maar kooksfabriek 1 moet in eenzelfde slechte staat verkeren als kooksfabriek 1, die Tata Steel zelf nog tot 2037 (!) wil openhouden. Tata Steel is volledig afhankelijk van het openhouden van die kooksfabriek, als die eveneens dicht zou moeten vanwege structurele overtredingen betekent dat het einde van Tata Steel.
Reactie Greenpeace Nederland
Andy Palmen, directeur Greenpeace Nederland: “Dit document geeft een stuitend beeld. De stokoude en ziekmakende kooksfabriek 2, die pal naast Wijk aan Zee ligt, valt ongeveer uit elkaar van ellende en stoot structureel grote hoeveelheden kankerverwekkende stoffen uit over de omgeving. Net zo stuitend vinden wij het feit dat de overheid omwonenden altijd verkeerd heeft voorgelicht door hen voor te houden dat de kooksfabriek binnen de vergunning zou opereren. Nu blijkt het tegenovergestelde en stelt de Omgevingsdienst zelfs dat Tata calculerend en opportunistisch te werk gaat, daar schrikken we van.
Tata Steel krijgt nog een jaar respijt, maar duidelijk is dat deze fabriek niet meer te repareren is. De vergunning moet direct worden ingetrokken. Ook moet er onderzoek komen naar kooksfabriek 1, die er net zo slecht aan toe is.”
Documenten:
doc250000 (aanzeggingsbesluit PUBLICATIEVERSIE)
Hieronder vindt u de ongelakte versie van de brief die Greenpeace heeft gemaakt aan de hand van het origineel.
241219_ongelakte versie Aanzeggingsbrief Omgevingsdienst