Vanaf vandaag kunnen Rainforest Alliance gecertificeerde koffie- en cacaoboeren zich aanmelden voor specifieke criteria die afgestemd zijn op de nieuwe anti-ontbossingswet, de European Union Deforestation Regulation (EUDR). Dit zal bedrijven in staat stellen om bij deelnemende boeren in te kopen, die ingrediënten via hun toeleveringsketens te traceren en data te gebruiken om te bewijzen dat ze over een systeem beschikken om ontbossingsrisico’s te beoordelen en te beperken. Dit kan zonder extra kosten en ondersteunt hen om een grote sprong te maken in de richting van volledige naleving van de wet.
De wet verplicht bedrijven en handelaren die producten op de EU-markt brengen die een van de zeven grondstoffen met ontbossingsrisico bevatten – waaronder koffie en cacao – of die producten uit de EU exporteren, om tegen 30 december 2024 aan te tonen dat deze producten niet afkomstig zijn van land dat na 31 december 2020 is ontbost.
Met gebruik van haar wereldwijd erkende certificeringsprogramma, helpt de Rainforest Alliance boeren bij het verzamelen en verwerken van cruciale geo-coördinaten voor hun boerderijen. Deze informatie is van belang voor het nauwkeurig in kaart brengen van ontbossingsrisico’s, waarbij de analyse op boerderij-niveau wordt uitgevoerd met behulp van de Geografisch Informatie Systeem (GIS)-technologie. Het proces integreert Rainforest Alliance’s eigen AI remote sensing data naast andere openbaar beschikbare en overheids-data om ontbossingsrisico’s in kaart te brengen, wat zorgt voor meer nauwkeurigheid in vergelijking met alleen vertrouwen op open-source datamethoden.
Boeren gebruiken deze risicokaarten vervolgens voor hun eigen interne ontbossingscontroles, met name in gebieden met een hoog risico. Als extra controle gebruiken onafhankelijke, externe auditors deze kaarten om op risico’s gebaseerde verificatie van niet-ontbossing uit te voeren, zoals voorgeschreven door de Rainforest Alliance Sustainable Agriculture Standard. De combinatie van traceerbaarheid, eigen AI forest mapping en auditing biedt een unieke oplossing voor koffie- en cacaobedrijven.
“De Rainforest Alliance werkt al meer dan 35 jaar aan het aanpakken van tropische ontbossing in wereldwijde toeleveringsketens”, zegt Michelle Deugd, director of Forests and Agriculture. “Traceerbaarheid is altijd de kern van die aanpak geweest. Hierop voortbouwend hebben we hard gewerkt om ons certificeringsprogramma snel af te stemmen op de nieuwe regelgeving.”
De Rainforest Alliance heeft de wet vanaf het begin gesteund, terwijl ze actief campagne voerde om het reële risico te benadrukken dat boeren onbedoeld achterblijven in de naleving ervan. Om een succesvolle implementatie te garanderen zonder negatieve gevolgen voor kleinschalige boeren over de hele wereld, roept de Rainforest Alliance bedrijven en wetgevers op om ervoor te zorgen dat zij worden ondersteund om zich aan te passen aan de nieuwe vereisten, zodat ze niet van de EU-markt worden uitgesloten.
“We hebben een unieke kans om onze collectieve inspanningen op te voeren om ontbossing aan te pakken en tegelijkertijd het levensonderhoud van kleinschalige boeren te beschermen”, concludeert Michelle Deugd. “Door samen te werken, kunnen we ervoor zorgen dat de EUDR een win-win is voor zowel mens als natuur.”