Momenteel werkt de provincie Utrecht aan de bouw van een nieuw ecoduct ten zuiden van Maarsbergen aan de N226. Bij de bouw wordt sterk ingezet op duurzaamheid, zoals minder gebruik van materialen en het toepassen van eerder gebruikte materialen en een duurzamere betonsoort. Het is de eerste keer dat dit type beton wordt ingezet bij een weg van de provincie Utrecht.
De bouw van het ecoduct wordt uitgevoerd door Strukton Wegen & Beton. Het beton, geopolymeerbeton genaamd, bevat geen cement en stoot daardoor minder CO2 uit. Ook is er minder energie benodigd voor de fabricage van het beton. De provincie Utrecht ziet dit als een kansrijke innovatie waar in dit project ervaring wordt opgedaan met de productie en verwerking van het beton.
Het is de eerste keer dat dit type beton voor zo’n constructie in de provincie Utrecht wordt gebruikt. De inzet van dit soort duurzame oplossingen sluit aan bij de ambitie van de provincie om in 2050 kilmaatneutraal te zijn.
Doel van het project
Het doel van het project is om natuurgebieden te verbinden waardoor het leefgebied van dier- en plantsoorten vergroot en er een ecologische samenhang ontstaat. Het ecoduct over de N226 maakt onderdeel uit van een groot ecologisch netwerk dat loopt van ’t Gooi tot aan de uiterwaarden aan de Rijn en de Veluwe. Naast een vleermuiskelder in het ecoduct worden ook drie faunatunnels op verschillende locaties onder de N226 tussen de A12 en Leersum gecreëerd. De werkzaamheden duren naar verwachting tot en met maart 2025.