‘Discutabele projecten’
De projecten die Stichting Face heeft opgezet om CO2-compensatie te realiseren, worden door Zembla en GroenLinks als ‘discutabel’ bestempeld. Stichting Face vindt deze beschuldigingen onjuist. De projecten van Stichting Face zijn gecertificeerd conform de strengste normen. Alle projecten van Stichting Face zijn door de onafhankelijke organisatie SGS (Société Générale de Surveillance) gecertificeerd. Deze certificeringsorganisatie draagt zorg voor de certificering van de hoeveelheid CO2 die door de bossen wordt opgenomen, met gegarandeerde CO2-credits als resultaat. Tevens zijn de bosprojecten voorzien van het FSC-keurmerk, dat goed beheer van de bossen garandeert. Inmiddels heeft meer dan de helft van de projecten een dergelijk keurmerk ontvangen. Naar verwachting hebben halverwege 2008 alle projecten het FSC-keurmerk (of een vergelijkbaar) keurmerk.
Stichting Face kiest alleen die projecten die duurzaam zijn, daarbij gebruikmakend van ecologisch verantwoorde technieken en methoden én die in de projectlanden breed maatschappelijk worden geaccepteerd. Stichting Face betrekt de lokale bevolking bij het beheer en onderhoud van bos en leert hen duurzame bosbouw te plegen. De aanplant en het beheer van bossen dragen bij aan de werkgelegenheid; gemiddeld werken er jaarlijks meer dan 500 mensen aan de projecten van Stichting Face.
Stichting Face heeft sinds zijn oprichting in 1990 op het gebied van herbebossing en onderhoud toonaangevende resultaten geboekt. Zo heeft de stichting inmiddels 55.000 ha. bos gerealiseerd; dit is zo groot als de provincie Utrecht en staat gelijk aan 110.000 voetbalvelden. Daarnaast heeft Stichting Face tot nu toe bijna twee miljoen gecertificeerde CO2-credits gerealiseerd. Daarmee levert Stichting Face een concrete bijdrage aan het tegengaan van de opwarming van de aarde, hetgeen voor meer dan 20% wordt veroorzaakt door ontbossing wereldwijd. Stichting Face is de eerste organisatie wereldwijd die met ‘klimaatgelden’ dergelijke hoeveelheden bos en gecertificeerde CO2-vastlegging heeft gerealiseerd.
Oeganda: onjuist en oud nieuws
In het programma Zembla is de indruk gewekt dat mensen in Oeganda van hun land worden verjaagd voor de aanplant van bomen, waarmee de CO2-uitstoot van Nederlandse bedrijven wordt gecompenseerd. Deze bewering is niet alleen oud – de Volkskrant berichtte er in september 2007 al over – maar is tevens onjuist.
Stichting Face is door de Oegandese overheid begin jaren negentig gevraagd om binnen de grenzen van het Mount Elgon National Park het bos te herstellen. Aangezien het gebied al decennia een natuurreservaat (en daarmee een nationaal park) is, is er geen sprake van dat recentelijk lokale mensen hebben moeten wijken voor het planten van nieuwe bomen. Stichting Face is dan ook alleen actief binnen de ‘parkgrenzen’.
De projecten die Stichting Face in Oeganda heeft gerealiseerd, zijn de enige FSC-gecertificeerde projecten in het land. Medio 2007, toen de laatste certificeringen hebben plaatsgevonden, zijn er geen bewijzen gevonden die nadelig voor de lokale bevolking kunnen zijn. Sterker nog: het project in Mount Elgon wordt gezien als een van de grootste werkverschaffers in de regio.
Het conflict waarover Zembla bericht, heeft een politieke oorzaak. Er is een grens van 200 kilometer van het nationale park, waarbij enkele lokale bewonersgroepen claimen dat er op hun gronden bomen zijn geplant. Stichting Face heeft echter alleen herstelwerkzaamheden uitgevoerd binnen de grenzen van het nationale park. We betreuren het ten zeerste dat de lokale bewoners het gevoel hebben te moeten wijken ten gunste van het National Park.
De Oegandese overheid speelt een belangrijke rol in het oplossen van dit conflict. Stichting Face heeft daarom stappen ondernomen richting de Oegandese overheid. Zij is meegedeeld dat, wanneer dit conflict niet op korte termijn wordt opgelost, Stichting Face zich uit het project terugtrekt.
Stichting Face en zijn doelstellingen
Uiteindelijk draait het Stichting Face maar om een ding: door bebossing en behoud van bos wil de stichting een substantiële bijdrage leveren aan de vermindering van het versterkte broeikaseffect. Daarmee is Stichting Face de eerste en de grootste partij wereldwijd die door middel van bebossing strijdt tegen klimaatverandering. Stichting Face kiest bewust voor bossen met een grote diversiteit aan boomsoorten (biodiversiteit) en een hoge levensvatbaarheid. Daardoor houden de bossen van Stichting Face langdurig grotere hoeveelheden CO2 vast.
Dat de projecten voor een groot gedeelte buiten de Nederlandse landgrenzen worden uitgevoerd, heeft een duidelijke oorzaak: in deze regio’s (voornamelijk ontwikkelingslanden) gaat veel tropisch regenwoud verloren. En dat alleen is al goed voor twintig procent van het wereldwijde klimaatprobleem. Door in deze landen bos te realiseren, te beschermen en te behouden, behaalt de stichting in deze gebieden de meeste en toegevoegde waarde voor het klimaat. Tevens creëren de projecten van Stichting Face veel lokale werkgelegenheid en kennisontwikkeling voor de lokale bevolking.
Stichting Face realiseert zich terdege dat CO2 compensatie slechts een van de manieren is om het versterkte broeikaseffect te verminderen. Minstens zo belangrijk is dat de mens reduceert wat hij kan en gebruik maakt van duurzame energie.