In nieuwbouwproject ‘Roots’ in Leidsche Rijn Centrum Oost van projectontwikkelaar VORM verrijzen 220 woningen in diverse prijsklassen: 40% goedkope woningen, 30% middeldure woningen en 30% hoger segment woningen. Alle 220 woningen in Roots worden aangesloten op De Buurtbatterij van iwell. Voor het eerst wordt De Buurtbatterij (Mega Cube) op deze schaal subsidievrij toegepast in een nieuwbouwproject. In termen van duurzaamheid en betaalbaarheid biedt dit grote voordelen voor de toekomstige bewoners. Het slimme systeem zorgt ervoor dat de woningen meer energie leveren dan verbruiken en piekmomenten worden opgevangen.
De woningen in Roots worden circulair ontwikkeld en zijn slim, duurzaam, comfortabel, functioneel, altijd eenvoudig veranderbaar en bovenal betaalbaar. Wethouder Klaas Verschuure (projectwethouder Leidsche Rijn) is blij met het winnende ontwerp: “Utrecht staat voor de enorme opgave om veel woningen te bouwen. Daarin trekken we samen op met onder andere de provincie en het Rijk. Kwaliteit staat daarbij voorop, want onze bewoners moeten prettig kunnen wonen. ‘Roots’ toont aan dat veel van de Utrechtse ambities (circulariteit, duurzaamheid, groen, klimaatbestendig bouwen) bij elkaar gebracht kunnen worden en dat daar echt iets moois uit kan komen.” De buurtbatterij speelt een belangrijke rol op het gebied van duurzaamheid en klimaatbestendig bouwen.
Slim afstemmen van energiebehoefte ontlast netbeheerder
Een groot deel van de opgewekte zonne-energie van woningen wordt direct teruggeleverd aan het net, dat kan anders. Bij Roots worden slimme woningen ontwikkeld die ervoor zorgen dat de opgewekte energie efficiënt wordt gebruikt en óók nog eens wordt opgeslagen in de slimme buurtbatterij (Mega Cube). De Mega Cube versnelt de transitie naar hernieuwbare energiebronnen, wat resulteert in duurzame, schone en groene energie. Zo zorgt de buurtbatterij ervoor dat zoveel mogelijk duurzame energie direct en lokaal wordt verbruikt, waarbij zo min mogelijk energie verloren gaat. Op deze manier kan tijdens piekmomenten de energie uit de batterij worden geleverd, in plaats van dat energie uit het elektriciteitsnetwerk wordt gehaald.
Zonnepanelen, laadpalen, liften en warmtepompen werken naadloos samen. Heeft een gebouw of elektrische auto stroom nodig, dan wordt eerst de Mega Cube aangesproken voor energie. Dit resulteert in minder afname van fossiele energie van het elektriciteitsnet (CO2-besparing). Hierdoor is de investering van netbeheerder Stedin waarschijnlijk kleiner. Bovendien levert dit een flinke besparing op de energierekening van de bewoners, doordat de energiebehoefte slim wordt afgestemd. Door de Mega Cube in te zetten kan duurzame energie op de juiste plek, op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid komen. Vincent Ruijter, Directeur van iwell vertelt trots: “De juiste hoeveelheid is belangrijk, omdat we zo ons energienetwerk niet hoeven in te richten naar de piekmomenten. Dat geldt op gebouwniveau, maar ook op wijkniveau, en zelfs landelijk en op Europees niveau!”
Klimaatadaptatie & biodiversiteit
Niet alleen de buurtbatterij zorgt voor klimaatadaptie nieuwbouwproject Roots: Landschap en architectuur worden op harmonieuze wijze samengebracht. Groene daken en gevels vormen samen met de tuinen een gebalanceerd systeem van waterhuishouding, dat anticipeert op klimaatverandering. Met diverse nestelmogelijkheden in de gevels draagt Roots tevens bij aan het verbeteren van de biodiversiteit in de omgeving. Ook de binnentuinen trekken met hun inheemse beplanting vlinders, bijen en andere insecten aan die op hun beurt weer vogels aantrekken. Hier vinden dieren een natuurlijk habitat binnen de stad. De groene omgeving werkt verkoelend, de beplanting vangt fijnstof af en dempt geluiden. Allemaal effecten die bijdragen aan een prettige leefomgeving. Alle woningen worden met zorg ontworpen met de meest duurzame materialen en voorzien van een collectieve klimaatinstallatie die slim inspeelt op het gebruik van zonne-energie en gebruikmaakt van de buurtbatterij.