Er is veel mogelijk op het gebied van duurzaam bouwen, maar het vinden van de meest ‘groene’ fundering blijft een lastig punt. Hier komt gelukkig verandering in. Groene bouwer ECO+BOUW gebruikt geopolymeerbeton voor de funderingen van Ecodorp Boekel en zorgt zo voor een forse vermindering van de CO2-uitstoot ten opzichte van het gebruik van traditioneel beton. Deze innovatieve oplossing levert zo een belangrijke bijdrage aan het beperken van de totale CO2-footprint van de bouw van Ecodorp Boekel.
van struikelblok…
Voor vrijwel alle bouwmaterialen bestaan tegenwoordig uitstekende duurzame alternatieven. In Ecodorp Boekel bouwt ECO+BOUW bijvoorbeeld houten draagconstructies (houtskeletbouw) met vloeren van kruislaaghout (cross laminated timber), isoleert het de woningen met hennepvezels, gerecycled katoen en vlas en werkt ze af met natuurlijke verf zonder schadelijke stoffen. Een essentieel onderdeel van een woning, de fundering, bleef tot nu toe echter een berucht struikelblok op het gebied van duurzaam bouwen. Het vertrouwde, traditionele beton lijkt onmisbaar om een constructie te maken met genoeg draagkracht en vochtbestendigheid. Bij dit traditionele beton vormt cement, dat verantwoordelijk is voor maar liefst 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot, echter een belangrijk ingrediënt als bindmiddel. Dat moet dus anders.
naar oplossing
Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil. Zo wist het bedrijf SQAPE door het gebruik van ‘geopolymeren’ als bindmiddel in plaats van cement, de uitstoot tot een hoogte van maar liefst 80% (afhankelijk van de toepassing en omstandigheden) te verminderen. De firma A. Jansen BV uit Son, gespecialiseerd in het verduurzamen van de betonproductie, kwam met het idee om het innovatieve geopolymeerbeton Ramac (op basis van SQAPE-technologie) als fundament voor de woningen van Ecodorp Boekel te gebruiken. Na de succesvolle toepassing van dit materiaal bij fietspaden en autowegen, krijgt Ecodorp Boekel nu een primeur met de eerste fundering van geopolymeerbeton in Nederland; de meest duurzame oplossing van dit moment.
Op maandag 17 februari vindt de laatste stort plaats en kan vervolgens het bovengrondse bouwen beginnen op een stevige, duurzame basis.