Binnen tien jaar moeten deze peertjes uit de winkel verdwenen zijn. Theo van Deursen, topman van Philips Lighting, maakte dit donderdag duidelijk in Brussel. Philips probeert de EU zover te krijgen dat het inhaakt op dit initiatief. Met wetgeving en subsidies moet de EU het aankopen van gloeilampen ontmoedigen en de verkoop van nieuwe, energiezuinige verlichting stimuleren.
Van Deursen zei nog niet te weten of GE en Osram steun geven aan Philips. “We hebben dit nog niet met hen besproken. Wij nemen nu het initiatief, maar we beseffen dat we het niet alleen kunnen doen. We zullen de concurrentie en ook de overheden mee moeten krijgen.” Philips zal de productie niet eenzijdig staken. Concurrenten, met name ook uit China, zouden onmiddellijk in dat gat springen.
Elk jaar worden in Europa 2 miljard gloeilampen verkocht. De techniek is achterhaald, waardoor de lamp te veel stroom gebruikt. Van die energie gaat 95 procent verloren door afgifte van warmte in plaats van licht. Philips, Osram en GE hebben allerlei lampen – vaak ook in peervorm – ontwikkeld die veel energiezuiniger zijn. Die zijn per stuk wel duurder in aanschaf. Door lagere stroomkosten verdient de consument die hogere prijs gemakkelijk terug. Ze gaan ook langer mee. Het gaat om lampen die nu al verkrijgbaar. Op langere termijn zal de nog energiezuiniger led-verlichting zijn intrede doen.
Probleem is volgens Philips dat de meeste mensen zich niet laten leiden door stroomkosten. Zij kijken uitsluitend naar de aankoopprijs. Twee van de drie lampen in Europa zijn nog steeds op oude technologie gebaseerd. Dat geldt niet alleen voor peertjes in huis, maar ook voor straatverlichting en kantoorverlichting. Van Deursen: “Wie energiezuinige lampen gebruikt in plaats van de traditionele gloeilamp bespaart 12 euro per lamp per jaar op de stroomrekening. Vermenigvuldig dat met het aantal lampen in huis en je weet hoeveel je bezuinigt.”