Royal Philips en SNV Netherlands Development Organisation hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om arme gemeenschappen op het platteland in Afrika van gezondere en betere kooktoestellen te voorzien. De samenwerking moet zorgen voor een betere gezondheid, en meer welvaart en inkomen voor duizenden mensen die nu nog koken op open vuur, terwijl ook het milieu profiteert. De overeenkomst richt zich op meer onderzoek, voorlichting en toegang tot financiering voor schonere kooktechnologie.
Volgens de World Energy Outlook 2012 zijn 2.6 miljard mensen nog steeds afhankelijk van open vuur of traditionele, vervuilende kooktoestellen voor koken of het verwarmen van hun woning. De gezondheids- en milieurisico’s die daarmee gepaard gaan, zijn aanzienlijk. Iedere week worden er 75.000 mensen – vooral vrouwen en kinderen – ernstig ziek als gevolg van het inademen van rook. En iedere dag verdwijnt 3,9 miljoen ton hout in deze vuren, wat bijdraagt aan het verlies van 200 km2 bos per dag. Er zijn inmiddels schonere en efficiëntere alternatieven voorhanden, maar veel arme gemeenschappen op het platteland zijn er niet mee bekend, kunnen ze niet krijgen in de buurt en hebben het geld niet om ze te kopen. Dit probleem willen Philips en SNV nu samen aanpakken.
Philips’ wil het leven van mensen verbeteren met zinvolle innovaties. Daarom heeft Philips de afgelopen 3 jaar geinvesteerd in het ontwikkelen en produceren van een innovatief, door een ventilator aangedreven, kooktoestel. Dit kooktoestel kan het leven van mensen verbeteren die nu afhankelijk zijn van hout of andere natuurlijke brandstoffen voor het bereiden van hun dagelijkse maaltijd. Deze speciaal ontwikkelde kooktoestellen stoten 90% minder rook en CO2 uit dan bij het koken op open vuur. Daarmee verminderen ze de gezondheidsrisico’s van het binnenshuis koken enorm. Het kooktoestel maakt gebruik van pellets, hout of andere natuurlijke brandstoffen, maar verbrandt die uiterst zuinig en met minimale schade voor de gezondheid en het milieu. Philips test verschillende mogelijkheden voor financiering en marktbenadering om ervoor te zorgen dat deze schonere kookoplossing ook toegankelijk wordt voor mensen die normaal gesproken niet over de financiële mogelijkheden beschikken.
SNV heeft als ontwikkelingsorganisatie uitgebreide ervaring met het bevorderen van schoon koken in arme gemeenschappen. SNV werkt samen met lokale leveranciers en ondersteunt hen bij het geven van voorlichting en het aanleveren van schone kooktoestellen. Vanuit haar jarenlange aanwezigheid in het veld onderzoekt SNV wat mensen lokaal kunnen betalen, welke mogelijkheden er zijn voor midden- en kleinbedrijf, en welke financieringsmodellen ook de armsten toegang kunnen geven tot schoner koken.
De afgelopen jaren heeft SNV geïnvesteerd in onderzoek om uit te vinden welke kooktoestellen nu het beste zijn in termen van milieu, gezondheid, kosten, gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en efficiëntie. Uit dit onderzoek blijkt dat de kooktoestellen van Philips tot de schoonste toestellen behoren die nu op de markt verkrijgbaar zijn. Om meer mensen toegang te geven tot deze producten, hebben SNV en Philips besloten de handen ineen te slaan en samen verder te werken aan meer onderzoek en voorlichting over schoon koken.
Volgens Andy Wehkamp, SNV’s directeur Duurzame Energie, is het partnerschap met Philips een logische stap. “SNV staat aan de wieg van het concept ‘inclusive business’: ondernemen waarbij ook de (vaak arme) toeleveranciers in alle stappen van de keten profiteren. Dit model werkt hier ook. We verbeteren het inkomen, de gezondheid en welvaren van arme groepen op een milieu vriendelijke manier, terwijl ook bedrijven er iets aan hebben. Door onze krachten met Philips te bundelen verwachten we het aantal mensen dat afhankelijk is van traditionele kookmethoden te kunnen verminderen. Daarvan profiteert het milieu, maar het zorgt ook voor een betere gezondheid en levensomstandigheden voor arme groepen in de Afrikaanse samenleving.”
De aantrekkingskracht van SNV zit hem voor Philips vooral in de kwaliteit van SNV’s brede Afrikaanse netwerk en hun diepgaande kennis van de lokale realiteit. Christoph Castellaz, Head of Strategy and New Business Development van Philips: “We verwelkomen de samenwerking met SNV. Philips wil technologie ontwikkelen en toepassen die mensen helpt, maar we hebben zinvolle partnerschappen nodig om samen nieuwe oplossingen en business modellen te ontwikkelen die innovaties zoals dit kooktoestel toegankelijk én betaalbaar maakt voor die gemeenschappen die ze het hardste nodig hebben.
De samenwerking tussen SNV en Philips richt zich in eerste instantie op Kenya en Ghana. De officiële samenwerkingsovereenkomst wordt op 20 november 2014 getekend tijdens de bijeenkomst van de Global Alliance for Clean Cookstoves (GACC) in New York.