Bedrijven en organisaties die willen verduurzamen dienen al hun verschillende activiteiten daarbij onder de loep te nemen. IT speelt hierbij een belangrijke rol en veel van onze klanten hebben ons gevraagd hoe zij dit het beste kunnen aanpakken. Daarom zetten wij in dit artikel graag onze visie op verduurzaming voor bedrijven uiteen.
Maak deel uit van het AWS duurzaamheidsproject
De door de mens veroorzaakte klimaatverandering is een reële bedreiging. Zowel de publieke als particuliere sector moeten actie ondernemen. Een overgrote meerderheid van klimaatwetenschappers is het erover eens dat onze activiteiten bijdragen aan de opwarming van de aarde, in de afgelopen eeuw en in de toekomst. Ook hebben verschillende toonaangevende wetenschappelijke organisaties wereldwijd verklaringen afgelegd waarin zij dit standpunt onderschrijven. Daarom hebben wij in 2019 samen met de NGO Global Optimism ‘The Climate Pledge’ opgesteld, een afspraak om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs tien jaar eerder te verwezenlijken. Al meer dan 200 bedrijven wereldwijd hebben zich bij het initiatief aangesloten. Zij beloven hun CO2-uitstoot te meten, CO2-arme strategieën toe te passen en de resterende uitstoot te compenseren.
De cloud kan een belangrijke rol spelen bij het helpen verduurzamen van bedrijven. Dat is op de volgende drie manieren:
- Vermindering van de digitale voetafdruk met de cloud (duurzaamheid van de cloud zelf)
- Herstructurering van het ontwerp van toepassingen en architecturen in de cloud (duurzaamheid van hulpbronnen in de cloud)
- De digitale voetafdruk van het gehele bedrijf van een organisatie aanpakken via de cloud (duurzaamheid die verder gaat dan IT via de cloud)
Duurzaamheid: een gezamenlijke verantwoordelijkheid
Terwijl het de verantwoordelijkheid van AWS is om energie-efficiënte infrastructuur en datacenters te ontwerpen, is het de verantwoordelijkheid van de klant om gebruik te maken van alle diensten en technologieën die hem in de cloud ter beschikking staan – om het proces van digitalisering zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Dit kan beginnen met eenvoudige acties zoals het uitschakelen van servers wanneer ze niet langer actief zijn om het stroomverbruik (en de kosten!) te verminderen. Cloudgebruikers kunnen ook hun applicatiecode hercompileren om te profiteren van de nieuwe generatie AWS Graviton 2-processoren, die 2 tot 3,5 keer de CPU-prestaties per watt leveren van alle andere AWS-processoren, of kiezen voor serverloze oplossingen om hun verwerkingscapaciteit vereisten te optimaliseren. Ook is het aan cloudgebruikers om kritisch na te denken over het ontwerp en de IT-architectuur om aan hun behoefte te voldoen. Wij ondersteunen hen in dit proces met programma’s en tools op maat. Hiermee kunnen klanten altijd scherp zijn op hun actuele behoeften.
Uitbreiding van het effect van de cloud tot buiten de IT-infrastructuur
Digitale efficiëntie is essentieel in een context van duurzame ontwikkeling, maar deze activiteit is slechts verantwoordelijk voor een deel van de CO2-uitstoot. Om een volledig duurzaamheidsbeleid te ontwikkelen moeten alle activiteiten aan bod komen. Zoals The Climate Edge aangeeft, begint dit met het nauwkeurig meten van CO2-uitstoot alvorens een strategie op te stellen. De cloud speelt een belangrijke rol bij het analyseren van de effecten van het actieplan. Een mooi voorbeeld hiervoor is het Franse energiebedrijf Engie. Engie wil grote bedrijven en steden helpen om zo snel mogelijk te schakelen naar netto nul. Om een dergelijke overgang correct uit te voeren, is het noodzakelijk te weten waar en hoeveel CO2 wordt geproduceerd. Dit wordt vervolgens in verband gebracht met milieu-informatie zoals het weer of de temperatuur. Om dit te doen heeft Engie een data lake (de zogenaamde Common Data Hub) gebouwd in de AWS Cloud waarmee het bedrijf al zijn gegevens kan verzamelen en verwerken. Zo meet het bedrijf vooruitgang en wordt effectiviteit van de acties gecontroleerd.
Wij zien dat veel bedrijven die voor de cloud kiezen hun duurzaamheidsdoelstellingen slim kunnen combineren met die van kostenoptimalisatie. De strijd tegen de opwarming van de aarde moet niet langer worden gezien als een beperking, maar als een kans om IT-systemen te moderniseren en als bedrijf flexibeler te worden. Dat alles met respect voor onze planeet.
Philippe Desmaison, Ambassadeur Sustainable Development bij Amazon Web Services (AWS)