Nijmegen werd dit weekend omgetoverd tot hotspot van de circulaire economie. Gedurende het Circular Economy BOOSTcamp werkten de deelnemers vanuit verschillende vakgebieden intensief samen aan lokale circulaire uitdagingen op het stadseiland, voor de lokale energievoorziening en de gezondheidszorg. De eerste Green Deal is gesloten voor een energie-neutraal bedrijventerrein TPN West. Op 1 juni praten de BOOSTcamp deelnemers met wethouder Harriët Tiemens over de toekomst van Nijmegen als hotspot van de circulaire economie.

In drie dagen tijd Nijmegen omtoveren tot een circulaire hotspot, dat lijkt onmogelijk. Maar daar is het evenement ook niet om te doen. Het Circular Economy BOOSTcamp is slechts het begin, het moment waarop iedereen de koppen bij elkaar steekt en aan het werk gaat. Hierdoor komen unieke samenwerkingen tot stand en ideeën tot leven. Na de driedaagse liggen er concrete plannen en uitdagingen waar de deelnemers verder mee aan de slag kunnen, zo ook dit jaar in Nijmegen.

Stadseiland
Een circulair stadseiland wat iconisch is voor Nederland en inspirerend voor Europa. Daarmee beginnen de deelnemers hun eindpresentatie op het Honig Complex. Het circulaire stadseiland creëert waarde, mens en natuur zijn in balans en nieuwe en bestaande initiatieven worden verbonden. Gedurende het Circular Economy BOOSTcamp zijn samenwerkingen aangegaan met verscheidene partijen. Zo liggen er plannen om afval als grondstof te gebruiken in samenwerking met de gemeente Nijmegen. Woningcorporatie Talis wil verder onderzoek doen naar bio-based bouwen op het eiland. De Vierdaagsefeesten gaan om de tafel met de deelnemers om een energie-neutraal event neer te zetten en er liggen plannen voor een circulair watersportcentrum op het eiland.

Energie
In 2045 wil Nijmegen energie-neutraal zijn. Bedrijventerrein TPN West neemt het voortouw tijdens het BOOSTcamp om dit te bereiken. Zo sluiten zij tijdens het BOOSTcamp een Green Deal met de gemeente Nijmegen. Het gebruik van een duurzaam warmtenet op het terrein is een eerste concrete stap richting een energie-neutraal bedrijventerrein. Daarnaast zal het zelf opwekken en besparen van energie van groot belang zijn.

Gezondheidszorg
Een ziekenhuis kampt met specifieke problemen, zoals medicijnresten in het afval-water, voedselverspilling en overcapaciteit van apparatuur. Bij de zoektocht naar oplossingen voor deze problemen stuitten de deelnemers op belangen van verschillende partijen. Een systeemverandering is dan ook noodzakelijk om tot circulaire oplossingen te komen. De deelnemers hebben de eerste stappen gezet om verschillende groepen bij elkaar te brengen waardoor daadwerkelijke circulaire oplossingen kunnen worden ontwikkeld. Gesprekken binnen de hele keten zullen tot vervolgstappen leiden.

Dit is nog maar het begin
De driedaagse vormt het begin van de realisatie van een circulaire stad. Het is nu aan alle deelnemers en partijen om vervolgstappen te zetten richting Nijmegen als circulaire hotspot. Nijmegen is niet voor niets genomineerd voor de European Green Capital Award. Door samen verder te werken aan de projecten van het Circular Economy BOOSTcamp kan Nijmegen als voorbeeld dienen voor niet alleen Nederland, maar heel Europa als circulaire hotspot.

Het Circular Economy BOOSTcamp ‘15 is mogelijk gemaakt door Circle Economy, De Groene Zaak, Het Groene Brein, MVO Nederland, Vierdaagsefeesten Nijmegen, Gemeente Nijmegen en Royal HaskoningDHV. Dit in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Radboud UMC, De Gelderlander, HAN, Alliander en VNG.