Nu de CSRD in 2024 van kracht wordt, dienen finance professionals in actie te komen om hun ESG-rapportages te regelen. De CSRD-richtlijn verplicht bedrijven om vanaf 2024 te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Payhawk publiceerde een ESG-handboek waarin de te nemen stappen beschreven staan.
De komende Europese regels voor milieu-, sociale en bestuurlijke (ESG) rapportage zullen naar verwachting invloed hebben op 50.000 bedrijven. Een nieuw rapport van Payhawk laat zien dat financiële teams dringend actie moeten ondernemen en moeten doorgronden welke rol zij moeten pakken.
Het ebook ESG-rapportage: Priorities for Finance Teams van Payhawk schetst de cruciale rol die finance professionals hebben bij het integreren van ESG-overwegingen in financiële besluitvorming, risicomanagementrapportage, betrokkenheid van stakeholders en best practices binnen hun bedrijf.
“Van oudsher waren financiële teams gericht op winstmaximalisatie en nauwkeurige rapportage van hun financiële gegevens. Deze regelgeving betekent een stap voorwaarts voor de sector en financiële professionals zullen zich moeten aanpassen aan het rapporteren over elke activiteit en investering die gepaard gaat met ESG-rapportages. CSRD dwingt financiële teams serieus werk te maken van ESG-rapportages. Daarom hebben we dit ebook gemaakt – om hen te begeleiden op die reis,” aldus Hristo Borisov, CEO en medeoprichter van Payhawk.
Het ebook schetst het belang en de relevantie van de ESG-rapportageregels en hoe financiële teams meer verantwoordelijkheden krijgen op het gebied van risicobeheer, kostenbesparingen, betere toegang tot kapitaal, naleving van regelgeving en het managen van de verwachtingen van stakeholders.
De publicatie van het ebook komt op het moment dat de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht wordt. Deze richtlijn actualiseert bestaande regels en verplicht bedrijven die actief zijn in de Europese Economische Ruimte om vanaf boekjaar 2024 gegevens te publiceren in 2025. De ESG-rapportageregels zullen in eerste instantie gericht zijn op bedrijven met meer dan 500 werknemers en kunnen uiteindelijk van invloed zijn op 50.000 bedrijven. Het doel van deze wetgeving is om standaardisatie en transparantie te brengen in de manier waarop bedrijven hun ESG-gegevens rapporteren, net zoals ze hun financiële resultaten rapporteren ten behoeve van investeerders en andere stakeholders.
Hristo Borisov: “Het ebook benadrukt de noodzaak voor financiële teams om een plan en een tijdschema te hebben om aan deze nieuwe vereisten te voldoen. Financiële teams zullen zich moeten inspannen om een hoog niveau van ESG-rapportage te bereiken. Zonder de juiste hulpmiddelen zal deze taak bijna onmogelijk zijn.”
Bedrijfsuitgaven zijn cruciaal voor ESG-rapportage en veel bedrijven vertrouwen op verouderde systemen die geen antwoord kunnen geven op belangrijke vragen over bijvoorbeeld de duurzaamheid van leveranciers of bepaalde inkoopbeslissingen. ESG is volop in ontwikkeling en het beste wat financiële professionals kunnen doen is om het meten en rapporteren zo eenvoudig mogelijk te maken met intelligente technologie en slimme planning.