De portemonnee van tegenwoordig loopt over van de pasjes. Van bankpasjes en een pasje voor je rijbewijs tot identiteitsbewijzen en klantenkaarten. En nou zul je denken: wat heeft dat met duurzaamheid te maken? Helemaal geen plastic passen meer is natuurlijk de beste bijdrage aan duurzaamheid, maar ook jij begrijpt dat dit niet realistisch is. In hoeverre zijn pasjes dan toch duurzaam te noemen en zijn er duurzame passen op de markt?
Toegangspasjes i.p.v. papieren toegangskaarten
In deze tijd komt het steeds vaker voor dat mensen, zowel bezoekers als werknemers, zichzelf moeten identificeren alvorens ze een bedrijfspand in mogen. Waar hier voorheen vaak een papieren toegangskaart voor gebruikt werd, zie je dat de papieren variant meer en meer plaats maakt voor de plastic pasjes. Het grote voordeel van plastic pasjes is dat ze hergebruikt kunnen worden. Een papieren kaart waar de naam op gedrukt/geschreven wordt, is geschikt voor eenmalig gebruik. In dit opzicht is de plastic toegangspas dus al veel duurzamer dan de papieren variant.
Verschillende duurzame passen
Zoals gezegd is de beste bijdrage aan duurzaamheid dat alle plastic passen verdwijnen of vervangen worden. Maar wist je dat er ook nog andere passen dan de plastic passen bestaan? En ook duurzame passen? Bij Dutch Card Printing ben je aan het juiste adres voor deze duurzame passen, genaamd de ECOpas. Benieuwd hoe dit allemaal in zijn werk gaat? Kijk dan zondag 15 februari om 12.30 uur of op zaterdag 21 februari om 14.30 uur naar het tv programma “Durf te vragen/#DTV” op RTL 4.
Passen van hout
Een houten pas is niet alleen duurzaam, maar ook groen en uniek in zijn soort. Deze passen worden gemaakt van de Scandinavische berk en enkel en alleen geoogst uit gecertificeerde, duurzaam beheerde bossen. De houten pas is gebaseerd op de principes van cradle-to-cradle. Zij zijn dus composteerbaar, worden gerecycled of zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Voor de productie van deze passen van hout is 30% minder energie nodig in vergelijking met PVC passen. Dit allemaal gecombineerd met een prachtige uitstraling maken van deze pas de ideale pas.
Pasjes van aardappelzetmeel
Tijdens de productie van patat in de fabriek, ontstaat er afvalwater waar nog een restant aardappelzetmeel in zit. Van dit zetmeelrestant wordt granulaat gemaakt, waarvan uiteindelijk schitterende pasjes gemaakt kunnen worden. Deze pasjes gemaakt van aardappelzetmeel zijn dus duurzaam, omdat van afval weer een grondstof wordt gemaakt.
Passen recyclen
De papieren cadeaubon heeft inmiddels alweer enige tijd geleden plaats gemaakt voor de plastic giftcards. En nog steeds is het een enorme groeimarkt. In de meeste gevallen worden deze giftcards, zo gauw het saldo op nul staat, weggegooid. Maar het is toch veel beter om deze passen te recyclen? Waarom zou je ze niet verzamelen, zodat er weer iets nieuws van gemaakt kan worden? Dat is pas duurzaam!