“Impact maken doen we samen” was maandag 19 juni het thema van event op Pampus. Met meer dan 120 gasten werd de lancering van de Watermaker en het lesprogramma ‘Wonderlijk Water’ gevierd.  Pampus kan nu weer zelf drinkwater maken, weer een stap naar volledige zelfvoorzienendheid van het eiland. Het was een stralende dag vol impactvolle verhalen van inspirerende sprekers.

Impactvolle verhalen in een wereld in onbalans

De aanwezigen werden tijdens het programma meegenomen in het Pampus van morgen. Niet alleen werd er teruggeblikt in de geschiedenis, maar vooral werd er inspiratie geboden voor de toekomst. “Waar we onze geschiedenis ‘recyclen’ op weg naar een nieuwe balans.”

André Kuipers maakte met indrukwekkende NASA-beelden de treffende vergelijking tussen zijn verblijf in de ruimte en dat toekomstige Pampus. Zelfvoorzienend omgaan met water, energie, voedsel en grondstoffen vraagt op beide plekken om innovatie en zijn een voorbeeld voor de duurzame wereld van morgen.

Prinses Laurentien van Oranje ging via een videoboodschap in op de noodzaak om scholieren en leerkrachten bewust te betrekken om samen tot oplossingen te komen en gebruik te maken van leeromgevingen zoals Pampus. Dat is de kracht van burgerschapseducatie.

Vervolgens gaf zij het woord aan de 7-jarige Madelief die de harten van de aanwezigen stal met haar gedicht ‘Wonderlijk Water’. Lees hier haar gedicht.

Jenya Krul van Stichting FutureNL en Dieuwertje Wallaart van de Jonge Klimaatbeweging gingen met elkaar in gesprek over de Jonge Watervisie – als fundamenteel onderdeel van de Jonge Klimaatagenda 3.0 – en het nieuwe lesprogramma ‘Wonderlijk Water’ met als boodschap dat de jeugd de toekomst heeft en co-creatie met kinderen van essentieel belang is.

 

 

Lancering als showcase voor de wereld om ons heen

Het officiële programma werd feestelijk afgesloten met de lancering van de Watermaker en het lesprogramma ‘Wonderlijk Water’. Pampus kan nu weer zelf drinkwater maken en heeft het een inspirerend en actueel lesaanbod voor de bovenbouw van het primair onderwijs. Een grote stap voorwaarts. Op weg naar een uniek en duurzaam zelfvoorzienend stukje Nederland. Een wereld op zichzelf als positief voorbeeld voor de wereld om ons heen.

Eigen Pampuswater dankzij innovatieve waterzuiveringsinstallatie

Net als vroeger gaat Pampus weer zijn eigen water maken met behulp van de nieuwe innovatieve waterzuiveringsinstallatie. Deze is ontwikkeld in samenwerking met Jotem water solutions, NX Filtration en Van Remmen UV Technology. Het is een zuiveringssysteem met een unieke combinatie van oude en nieuwe technieken. Uit het omringende natuurwater uit het IJmeer wordt water opgepompt, gezuiverd met zand en grind (net als vroeger) en vervolgens verder gezuiverd met behulp van nanofiltratie. Als laatste wordt het water gedesinfecteerd door gevalideerde UV technologie. Bovendien voorziet deze installatie zichzelf van energie dankzij PV panelen op het dak en een opslagbatterij.

Het is een fantastische mijlpaal met veel ‘duurzaamheidswinst’ vanuit het besef dat de afgelopen jaren dagelijks vanaf het vasteland drieduizend liter water werd verscheept naar Pampus. Niet alleen tijdroven, maar ook onduurzaam. Een innovatieve en duurzame off-grid oplossing op het gebied van waterzuivering in een tijd waarin schoon drinkwater schaars is en niet vanzelfsprekend is. Kortom een sprekend voorbeeld van positieve impact!

Forteiland Pampus gaat voorop in de water-, energie-, voedsel- en grondstoffentransitie

Straks functioneert Pampus, net als vroeger, weer maximaal op eigen kracht. Met de realisatie van de ruim 300m2 moestuinen, de innovatieve waterzuiveringsinstallatie, de energiepositieve bergloods (oplevering Q3 2023), het duurzame energiesysteem (oplevering eind 2023) en het drijvend circulair entreegebouw (oplevering 2025) wordt Pampus een showcase van een lokale circulaire economie, dat meer in evenwicht is met mens en natuur. Een unieke plek waar de bezoeker tastbaar ervaart dat het consumeren van energie, water en voedsel niet gaat zonder de winning ervan. De jaarlijks 100.000 bezoekers, waarvan 10.000 scholieren, gaan de verbinding tussen de geschiedenis en een duurzame toekomst beleven.