EU consultatie over initiatief voor duurzame producten

De Europese Commissie vraagt feedback op voorgenomen maatregelen omtrent het initiatief inzake de productie van duurzame producten. Met dit voorstel wil de Commissie toekomstige producten op de Europese markt geschikt maken voor een klimaat neutrale, hulpbronnenefficiënte en circulaire economie. Initiatief Duurzame Producten Het initiatief voor duurzame producten beoogt een verandering in de gehele levenscyclus te […] ... lees meer

FNLI: Herstel disbalans van energiebelasting en subsidie voor levensmiddelenindustrie

Levensmiddelenbedrijven onderschrijven de noodzaak voor verduurzaming als geen ander. Om de energietransitie in de levensmiddelenindustrie te realiseren is een eerlijker inrichting van energieheffingen en -subsidies nodig. De levensmiddelenindustrie is een van de industrieën die vooroploopt met het terugdringen van CO2-uitstoot en de fabrieken in de sector behoren tot de meest efficiënte van Nederland. Maar door […] ... lees meer

Duurzaam taxiën halveert brandstofverbruik van vliegtuigen tijdens taxiproces

Uit onderzoek van Schiphol en sectorpartners blijkt dat duurzaam taxiën een besparing van zeker 50% brandstof en daarmee een aanzienlijke milieuwinst kan opleveren, doordat vliegtuigen minder uitstoten op de luchthaven. In de haalbaarheidsstudie komt ook naar voren dat ingrijpende aanpassingen aan infrastructuur, processen en techniek nodig zijn om duurzaam taxiën de standaardprocedure op Schiphol te maken. De betrokken partijen brengen de noodzakelijke stappen in beeld die nodig zijn om ervoor […] ... lees meer

Voerwaarts introduceert 100% circulair varkensvoer

Het Achterhoekse diervoederbedrijf Voerwaarts BV heeft als eerste volledig varkensvoer samengesteld dat voor 100% uit rest- en retourstromen van humane voeding is samengesteld. Het voer bestaat onder meer uit retour brood van supermarkten dat via inzamelaar FeedValid bij Voerwaarts terechtkomt. Ook industriële afvalstromen zoals snijverliezen en deegresten van vegetarische vleesvervangers, afzeefsel van chips en hagelslag […] ... lees meer

Vertaalbureau Perfect en Fairlingo eerste B Corp gecertificeerde vertaalbureaus Nederland

Vertaalplatform Fairlingo en moederbedrijf vertaalbureau Perfect zijn de eerste vertaalbureaus van Nederland die zich officieel een B Corp mogen noemen. In maart 2021 hebben beide bedrijven na een strenge certificeringsprocedure het B Corp certificaat ontvangen. Hiermee maken ze onderdeel uit van een snelgroeiende internationale beweging die de kracht van het bedrijfsleven actief inzet voor een […] ... lees meer

55 CEO’s van Amsterdam Zuidas tekenen ambitieverklaring om samen te werken aan verduurzaming van het gebied

Green Business Club Zuidas bestaat vandaag 10 jaar. De stichting verbindt bedrijven, overheden en kennisinstellingen om zo samen te werken aan de verduurzaming van het gebied. Vanmorgen kwam het merendeel van de participanten digitaal samen om het 10-jarig bestaan van de club te vieren én om hun handtekening te zetten onder de concrete ambities waar […] ... lees meer

Eerste 150.000 kuikens geboren zonder het doden van haantjes met In Ovo-technologie

Na tien jaar ontwikkeling heeft In Ovo, een spin-off van de Universiteit Leiden, de eerste 150.000 kuikens geleverd waarvoor geen eendagskuikens zijn gedood. Sinds november bepaalt hun machine op hoge snelheid het geslacht van eieren in een commerciële broederij. Op korte termijn biedt dit consumenten de mogelijkheid om te kiezen voor eieren die zijn gelegd […] ... lees meer

Amsterdamse haven wil koploper zijn in duurzame transitie

De gemeente Amsterdam heeft het nieuwe Strategisch Plan 2021-2025 van Port of Amsterdam goedgekeurd. In dit plan zijn de strategische keuzes voor de komende vier jaar vastgelegd. Het hoofddoel: een toonaangevende Europese zeehaven zijn die vooroploopt in de transitie naar een duurzame samenleving. Voor het realiseren van deze strategie focust Port of Amsterdam op zeven […] ... lees meer

Voor het eerst in Nederland krijgen 8 restaurants een Groene Michelinster!

De MICHELIN Gids Nederland 2021 onderscheidt voor het eerst chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Deze acht groenen sterren zijn inspirerende voortrekkers en boegbeelden van een duurzame gastronomie. Luc Kusters van Bolenius in Amsterdam “We spreken beter over circulair. Over voedselafdruk. Onze bijdrage aan de voedseltransitie is fantastisch lekker eten te maken. We […] ... lees meer

Covestro produceert grondstoffen voor polyurethaan uit restgassen van staalindustrie

Hoe kunnen rookgassen afkomstig uit de industrie nuttig worden ingezet om waardevolle materialen te produceren en tegelijkertijd aardolie uit te sparen? Het onderzoeksconsortium van het project Carbon4PUR vond antwoorden op deze vraag en presenteerde recent zijn eindresultaten na drie en een half jaar onderzoekswerk. Maar liefst 14 industriële en academische partners uit zeven landen werkten […] ... lees meer

Duurzame inpakmethode scheelt branche 10.000 ton CO2-uitstoot

Met de explosie van e-commerce en thuisbezorgen zwelt ook de stroom aan onnodig grote verpakkingen met veel lucht erin aan. Een Groningse ondernemer heeft een slimme en duurzame oplossing bedacht om het vervoeren van lucht en daarmee CO2-uitstoot drastisch te verminderen: een geavanceerde machine maakt doosjes op maat. De slimme inpakmethode van ondernemer Wouter Haan, […] ... lees meer

Alfa Accountants en Adviseurs en Greenaumatic ondersteunen transportondernemers bij duurzaam ondernemen

Onlangs zijn Alfa Accountants en Adviseurs en Greenaumatic een pilot gestart onder ondernemers in de sector transport en logistiek om niet financiële rapportages aan te bieden: de Environment Social Governance rapportages, kortweg ESG-rapportages. Beide organisaties werken aan en ondersteunen het ontwikkelen van een duurzame economie. De pilot sluit hierbij aan en geeft klanten inzicht hoe […] ... lees meer