Het inzamelen van plastic afval voelt voor bedrijven soms als een verplichting en brengt bovendien vaak kosten met zich mee. Paardekooper bewijst dat dit ook anders kan met Recylution, een slim recyclingproces voor plastic . Plastic afval wordt kosteloos ingezameld, gerecycled en verwerkt tot nieuwe producten die vervolgens hun weg weer (terug)vinden naar de klant. Door deze hoogwaardige recycling wordt er minder nieuw plastic gebruikt en levert het bedrijf samen met haar klanten een positieve bijdrage aan het milieu.
Een soortgelijke oplossing wordt door Paardekooper op dit moment al succesvol ingezet binnen de sierteeltsector, waar folieafval bij bloemenveilingen wordt verzameld en verwerkt tot nieuwe bloemenhoezen. Nieuw is de inzet van de inzamelingsoplossing bij groothandels (o.a. facilitaire groothandel, verpakkingsgroothandel en technische groothandel).
Geld voor je plastic afval
Ook nieuw is het feit dat klanten met dit systeem niet meer hoeven te betalen voor hun plastic bedrijfsafval, maar er juist geld voor krijgen. Dit in combinatie met de productie van nieuwe producten is volgens Erwin Bouwman, key accountmanager bij Paardekooper uniek. “Plastic bedrijfsafval is bij ons geld waard. We gebruiken het afval voor het produceren van nieuwe producten die de klant bij ons afneemt.”
Eenvoudig proces
Recylution werkt volgens Erwin heel eenvoudig en dat is volgens hem een voorwaarde om circulair verpakken te laten slagen. “We bieden klanten een laagdrempelig en werkbaar recyclingproces. Klanten verzamelen hun plastic bedrijfsafval, waaronder folies en plastic hoezen, in onze speciaal ontwikkelde CircularBag. Wij halen dit op, het recyclingbedrijf maakt er nieuwe grondstof van, die wij vervolgens weer gebruiken voor nieuwe producten, zoals onze PowerSterko-afvalzakken en CircularBags.” Dit proces wordt ook uitgelegd in onderstaande video.
Gefaseerde uitrol
Het belang van een eenvoudig en toegankelijk proces is voor Paardekooper ook een reden om zich in eerste instantie te richten op bedrijven met een distributiecentrum waar er veel plastic bedrijfsafval is, bijvoorbeeld door het gebruik van wikkelfolie. Er wordt ook gekeken naar toepassingen in andere branches, maar omdat het een nieuw werkproces betreft, kiest het bedrijf er bewust voor om de stromen langzaam op te bouwen. Uiteraard staat het bedrijf open voor samenwerkingen op dit gebied.