Minder dan de helft (45%) van de duurzaamheidsbeslissers in het bedrijfsleven verwacht dat hun organisatie de CSRD-doelstellingen binnen de tijd haalt. De CSRD-richtlijn wordt gefaseerd ingevoerd, waarbij in januari 2026 ook beursgenoteerde kleine en middelgrote ondernemingen hieraan moeten voldoen. Voor bijna de helft van de organisaties (49%) staat duurzaamheid bovenaan de agenda voor de komende drie jaar. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd onder 529 beslissers en beïnvloeders op IT-gebied en 330 op duurzaamheidsgebied, van businesstransformatie- en IT-dienstverlener Conclusion.

Haalbaarheid CSRD

De CSRD is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om gestandaardiseerd en transparant te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties, zodat stakeholders hun bijdrage aan sociale en milieudoelstellingen kunnen beoordelen. De CSRD-vereisten vormen een grote uitdaging voor organisaties. Bijna de helft van de duurzaamheids- (49%) en de helft van de IT-beïnvloeders (50%) vindt het een grote uitdaging om binnen de organisatie te voldoen aan alle eisen. Daarbij geeft ruim een kwart (27%) aan dat ze momenteel over onvoldoende kennis beschikken van de CSRD-wetgeving om ervoor te zorgen dat hun organisatie compliant is of kan worden. Ruim een derde (36%) van de duurzaamheidsbeïnvloeders geeft aan op te zien tegen al het werk dat voortkomt uit de CSRD-eisen, tegenover 44 procent van de IT-beïnvloeders.

Wel of geen duurzaamheidsstrategie

Ondanks deze uitdagingen heeft een meerderheid van de organisaties (62%) een duurzaamheidsstrategie. Dit zijn vooral de grote organisaties (250+ medewerkers, 68%). Bij kleine organisaties (10-50 medewerkers) heeft de helft (51%) een duurzaamheidsstrategie. Organisaties met een duurzaamheidsstrategie hebben een aanzienlijk hogere verwachting om hun CSRD-doelstellingen tijdig te halen: 66 procent ten opzichte van slechts 15 procent van de bedrijven zonder strategie.Maaike

Maranus – van de Vrande, Director Sustainability bij Conclusion: “Organisaties worstelen met wet- en regelgeving rondom duurzaamheid en hebben behoefte aan ondersteuning. Het is essentieel dat bedrijven de rol van IT in dit proces erkennen. IT heeft namelijk een grote impact op mens en milieu. Intrinsiek gemotiveerde bedrijven die duurzaamheid kunnen verbinden aan hun primaire processen zouden de wet- en regelgeving niet als een verplichting, maar als bevestiging van goed gedrag mogen zien. Het identificeren van de juiste data is hierbij essentieel.”

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door MarktEffect in opdracht van Conclusion. In totaal hebben 859 respondenten deelgenomen. Dit zijn beïnvloeders en beslissers op IT-gebied (N=529) en beïnvloeders en beslissers op duurzaamheidsgebied (N=330) binnen organisaties met minimaal 10 fte.