Vrijdag 25 september 2020 precies vijf jaar geleden werden bij de Verenigde Naties in New York de Sustainable Development Goals (SDG’s) aangenomen door de 193 landen. De zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen kwamen er om van de wereld een betere plek te maken in 2030. “Een to-do lijst voor mensen en de planeet”, noemde VN-voorzitter Ban Ki-moon ze destijds. De afgelopen vijf jaar zijn mooie resultaten geboekt, maar tegelijkertijd moet er de komende tien jaar nog enorm veel gebeuren. Nederland scoort goed op ‘innovatie’ en het ‘bestrijden van ongelijkheid’, maar loopt achter als het gaat over SDG’s als ‘biodiversiteit’, ‘klimaatactie’ en ‘gendergelijkheid’. Daarom zet SDG Nederland – de beweging van iedereen die in Nederland bijdraagt aan de doelen – de SDG’s vrijdag centraal. Samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Global Compact Network Netherlands en het Ministerie van Buitenlandse Zaken lanceert SDG Nederland een grootschalige vlaggenactie.
Maatschappelijke organisaties, gemeenten, bedrijven, burgerinitiatieven en scholen hijsen in totaal liefst 850 SDG-vlaggen. Buitenlandse Zaken hangt vlaggen uit bij de onze ambassades en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag hijst zelf de vlag om 9:30u. Deelnemers laten zo zien dat ze klimaatactie, gendergelijkheid en eerlijk werk hoog in het vaandel dragen. Onder de hashtags #samenvoordeSDGs en #togetherfortheSDGs delen ze hun bijdragen.
Op dezelfde dag organiseert SDG Nederland – ditmaal met de Gemeente Amsterdam, het Tropeninstituut (KIT), Pwc, DSGC en Global Compact Netwerk Netherlands – de vijfde editie van de
SDG Action Day met het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen als mediapartner. Onder de sprekers zijn staatssecretaris Stientje van Veldhoven, ex-DSM-topman Feike Sijbesma, millenial expert Talitha Muuse en VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. De rode draad op de deels virtuele actiedag is de aftrap van de Decade of Transformation, een decennium vol transities waarin we ons land in lijn brengen met SDG’s. Deelnemers gaan aan de slag in 38 digitale workshops over zaken als impactmeting, crowdfunding en SDG’s in het onderwijs.