Eerder vonden ook al twee Linux cursussen voor web development plaats waar in totaal veertig cursisten na afloop een papiertje in ontvangt mochten nemen. Het verzorgen van zeer gespecialiseerde Open Source Software (OSS) trainingen maakt deel uit van een samenwerkingsovereenkomst tussen Ordina, EACOSS en het International Institute for Communication and Development (IICD), een onafhankelijke stichting, die is gespecialiseerd in ICT en ontwikkelingssamenwerking. De drie partijen zijn vorig jaar mei een meerjarige overeenkomst aangegaan met als een van de doelen de kennis en het gebruik van OSS (Linux) in Oeganda te vergroten.

Frank van der Tang, programmamanager van het MVO-initiatief binnen Ordina: “Training en certificering moet de Linux specialisten in Oeganda, wellicht in heel Oost-Afrika, een voortrekkersrol geven. Zo hopen wij een impuls te geven aan zelfstandige ontwikkeling van de regio. Bovendien leren wij hier zelf ook enorm veel van en laten we aan onze klanten zien dat we actief bezig zijn met Open Source Software.”

Arjan de Jager is binnen IICD verantwoordelijk voor de projectactiviteiten in Oeganda en heeft veel met Ordina te maken. De samenwerking met een IT-bedrijf zoals Ordina is voor hem en de lokale partners in Oeganda van grote toegevoegde waarde. De Jager: “De samenwerking van de Nederlandse private sector met softwaregebruikers en -ontwikkelaars in ICT-projecten in het Zuiden past uitstekend in het bestaande model voor ontwikkelingssamenwerking, waarin vraag- en gebruikersgerichtheid essentieel is. Vandaag de dag wordt er vooral veel nadruk gelegd op kennisoverdracht in de vorm van publiek-private partnerships, ofwel ‘communities of practice’. In dit project deelt Ordina innovatieve kennis met lokale partners. Daarbij kan OSS worden beschouwd als een ICT-instrument dat verdere lokale of regionale kennisoverdracht faciliteert in tal van sectoren en werkgebieden. Het is daarom bij uitstek geschikt voor het oplossen van ontwikkelingsvraagstukken”.

De mensen binnen Ordina die vooral veel leren van deze samenwerking zijn de consultants die voor de trainingen worden ingezet. Peter van der Meer en Toby Hage maakten deel uit van het team dat vorig jaar december is afgereisd naar Oeganda voor het geven van een training over het ontwikkelen van d-base driven websites. Van der Meer: “Het was natuurlijk een geweldige ervaring. Niet alleen het land en de cultuur hebben veel indruk op mij gemaakt, ook de cursisten. Zij waren stuk voor stuk erg leergierig en gemotiveerd om de cursus te volgen. Juist omdat zij zoveel wilden leren was de uitdaging erg groot. Vaak zaten ze ’s avonds om acht uur nog in het cursuslokaal. Nu nog mailen twee oud-cursisten mij met allerlei vragen. Toby Hage: “Het geven van trainingen vind ik sowieso leuk om te doen. Dat ik dat nu in een land als Oeganda heb kunnen doen, een ontwikkelingsland, maakt de toegevoegde waarde veel groter. Wat mij bij is gebleven, is dat er veel minder IT-kennis aanwezig is, omdat de sector minder is ontwikkeld. Bij het uitleggen liep ik soms ook tegen communicatieproblemen op. Niet alleen spreek je in een andere taal, maar taalgebruik is ook cultureel bepaald. Soms had ik de hulp nodig van een oud-cursist om het op een juiste manier uit te kunnen leggen”.

Het is nu aan de cursisten van het eerste uur om hun kennis uit te dragen en te delen met de anderen. Dat gebeurt al doordat zij de trainingen nu zelf ook kunnen geven. Een geslaagde train-de-trainer constructie dus. Toby Hage verwacht dat dat vooral in klein verband zal plaatsvinden, in de samenwerking met anderen. Peter van der Meer heeft meer verwachtingen: “Vrijwel alle cursisten hebben al een functie in het bedrijfleven of een universiteit waar ze die kennis direct kunnen toepassen en delen. Van een aantal van hen heb ik zeker de verwachting dat zij zich sterk zullen maken voor het gebruik van Linux software op een grotere schaal dan nu het geval is. Dat is goed voor de ontwikkeling van de regio. En daar gaat het toch allemaal om.”

Het blijft overigens niet alleen bij trainingen in Oeganda. Komend jaar zal Ordina EACOSS trainers gaan opleiden om zelf trainingen te kunnen geven en naar verwachting ook ondersteuning gaan bieden aan trainingscentra in Tanzania, Zambia en Burundi. Daarnaast zal Ordina ook ondersteuning bieden aan andere projecten, in het bijzonder aan een initiatief van het Ministerie van Gezondheidszorg en het Uganda Catholic Medical Bureau (UMCB). Zij hebben het plan opgevat het Ziekenhuis Informatie Systeem uit te breiden en te integreren in zeventig regionale ziekenhuizen, zodat patiëntinformatie makkelijker toegankelijk wordt en efficiënter om mee te werken. De OSS software die hiervoor gebruikt wordt moet aangepast worden aan de specifieke eisen van een land als Oeganda. Ordina zal in ieder geval ondersteuning bieden in de vorm van extra training en mogelijk ook technisch advies.

De publiek-private samenwerking tussen Ordina en IICD lijkt dus nu al zijn vruchten af te werpen. Frank van der Tang is zelf erg enthousiast over de tot nu toe geboekte resultaten. Van der Tang: “Het is fantastisch om te horen dat nu al zo’n vijftig mensen zijn opgeleid door de trainers die wij ooit hebben geïnstrueerd, maar het is nóg mooier om te horen dat er nu het initiatief is genomen zelf een softwarepakket in te richten voor alle ziekenhuizen in Oeganda en Tanzania. Dat is pas echt zelfstandige ontwikkeling!”

Onlangs is een zeer indrukwekkende documentaire over dit project uitgebracht. De circa 15 minuten durende DVD is te verkrijgen via:

Frank van der Tang
Programmamanager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Ordina
mvo@ordina.nl
06-52311106