Een rondreizend theaterspektakel, dat bezoekers in het hart raakt: dat is Only Planet. Dit evenement staat volledig in het teken van duurzaamheid. Met een imposant theaterstuk, een tentoonstelling en verschillende activiteiten willen producenten Peet Nieuwenhuijsen en Frank de Goede gedragsveranderingen teweegbrengen. Dankzij een lening van LOF Brabant begint deze duurzaamheidsreis in het najaar van 2025. Peet en Frank vertellen over het festival en hun ervaring met LOF Brabant.

Festivalterrein met koepeltenten

De aanblik van Only Planet heeft veel weg van een festivalterrein: met een koepeltent als centrale blikvanger (die ze de EcoDome noemen) en vier kleinere, omliggende tenten. In de grote tent is het theaterspektakel – dat wordt geregisseerd door (musical)acteur en regisseur William Spaaij. De andere tenten zijn bedoeld als restaurant, tentoonstelling en om er afwisselende activiteiten in te organiseren, bijvoorbeeld voor scholen en bedrijven.

Inspiratie voor Only Planet

Het project is geïnspireerd op het boek Only Planet van Tim van Hattum (Wageningen University). Daarin beschrijft hij zeven natuurlijke routes naar een hoopvolle toekomst voor Moeder Aarde. Zijn kernboodschap is: de oplossingen zijn er, maar we moeten ze wel gaan toepassen.

Duurzaamheidsreis naar het publiek toe

Het evenement strijkt voor twee maanden neer in een Nederlandse stad en heeft op iedere locatie een programma van zeven dagen per week. Dát maakt het zo interessant, volgens Frank: “We komen naar het publiek toe. Daardoor dragen we ook weer bij aan het milieu, want het bespaart bezoekers een (verre) reis. De organisatie van het evenement, het reizen en op- en afbouwen doen we zelf op de duurzaamste manier. We zijn graag een voorbeeld in de evenementensector.”

Peet vervolgt: “We hopen bewustwording te creëren. Niet dwingend, maar positief. Dat doen we met ons programma, het theaterspektakel, de activiteiten en dus onze eigen manier van organiseren.” Uiteindelijk willen de producenten bezoekers inspireren om een kleine gedragsverandering te bereiken. Peet: “Als iedereen een klein deel bijdraagt, maken we gezamenlijk een grote impact. Dit noemen we zelf het butterfly effect.”

Een plek voor inspiratie en dialoog

Voor iedere locatie zoeken ze de samenwerking met gemeenten, provincie en bedrijfsleven. Peet: “Alle onderwerpen en evenementen rondom het thema willen we bij Only Planet laten plaatsvinden. We zijn een plek voor inspiratie en dialoog.” En hij kan alvast een tipje van de sluier oplichten over één van de eerste locaties: “Dat is een stad in Brabant.”

Kritisch meedenkend

Peet kende Joost Melis van LOF Brabant nog van een eerder project en besloot hem weer te benaderen voor Only Planet. Met succes. Peet noemt Joosts begeleiding ‘kritisch meedenkend’: “Hij is vanaf het begin toegankelijk, maar ook kritisch: na onze pitch stuurde hij – samen met het investeringscomité – ons terug met huiswerk. We moesten onze strategie verder uitwerken en een publieksonderzoek uitvoeren. Dat deden we – en het heeft heel veel relevante informatie opgeleverd.”

Nadat ze de puntjes op de i hadden gezet, kregen Peet en Frank groen licht van LOF Brabant: de lening wordt verstrekt. Peet is er erg dankbaar voor: “We zijn blij met het ondernemerschap van LOF Brabant en de durf om in een vroegtijdig stadium in te stappen. Deelname van een eerste fonds is altijd cruciaal en heeft een positief effect op andere fondsen of investeerders.”

Dit artikel is eerder verschenen op de website van LOF Brabant

Fotografie door Frank van Delft