In een tijd waarin klimaatproblemen voortdurend aandacht vragen, is het cruciaal om te begrijpen hoe verschillende generaties tegen duurzaamheid aankijken. Maar hoe verschilt de praktijk van generatie tot generatie? Uit onderzoek van DPG Media en Panel Inzicht blijkt dat vooral ouderen het voortouw nemen in duurzaam gedrag, terwijl jongeren moeite hebben hun intenties om te zetten in actie. Waarom is deze generatiekloof zo duidelijk zichtbaar? En wat motiveert mensen nu echt om duurzaam te handelen? Ontdek hoe jij je merkverhaal kunt afstemmen op deze visies en zo een duurzame impact maakt.
Duurzaam gedrag in de praktijk
Uit het onderzoek blijkt dat de oudere generaties voorop lopen als het gaat om het verduurzamen van hun levensstijl. Vooral bij 65-plussers is dit het geval: maar liefst 65% van hen zet zich hier actief voor in, vergeleken met 48 tot 50% in jongere leeftijdsgroepen.
Naarmate men ouder wordt, blijkt men meer moeite te doen om duurzaam te leven. Zo neemt men vaker duurzame maatregelen, zoals het scheiden van afval, het verminderen van voedselverspilling en het treffen van energiebesparende maatregelen.

Aan de andere kant zien we dat de jongere generaties zich sterk bewust zijn van hun ecologische voetafdruk. Zij ervaren veel meer schuldgevoelens over hun consumptiegedrag. Zo voelt bijna de helft van de 18- tot 30-jarigen zich weleens schuldig over zijn of haar consumptiegedrag. Datzelfde geldt voor 30- tot 50-jarigen. 50- en 65-plussers hebben dat daarentegen veel minder (23 en 31 procent). Ondanks dat de jongere generaties zich bewust zijn van de gevolgen van hun consumptie, lijkt het voor hen een grotere uitdaging om hun dagelijkse gewoonten aan te passen.