Circulaire economie: het is een hot begrip in ondernemersland. Maar wat is het en waar liggen de kansen voor Noord-Hollandse bedrijven? Rabobank deed samen met KPMG onderzoek en wil samen met de provincie Noord-Holland de kansen in de circulaire economie omzetten naar realiteit. Daarom ontving gedeputeerde Zita Pels van provincie Noord-Holland op 15 oktober de resultaten van deze zogenoemde circulaire regioscan.
Pels gaf aan blij te zijn met het onderzoek: “Het bevestigt dat er in onze provincie veel kansen liggen voor innovatieve ondernemers. De uitdaging is groot. We moeten veel effectiever met onze grondstoffen omgaan. Zodat ook toekomstige generaties gezond en goed kunnen leven.”
Het rapport beschrijft de circulaire kansen voor de sectoren Food & agri, Bouw & vastgoed, horeca & recreatie, Groothandel & transport en zorg. Is teelt op zee of zilte grond bijvoorbeeld de toekomst voor de agrarische sector in Noord-Holland?
Waar liggen die kansen?
De regio Noord-Holland loopt al jaren voorop op het gebied van landbouw en voedselproductie, hernieuwbare energiebronnen en het beheersen en benutten van water. De regio heeft veel potentie op het gebied van circulaire economie, met name wanneer je kijkt naar bepaalde sectoren.
- Voor de bouw liggen de kansen bijvoorbeeld in het hergebruik van materialen. In deze sector wordt jaarlijks 1860 miljoen kg afval geproduceerd, waarvan 95% herbruikbaar is. Een regionale grondstoffenbank kan een oplossing zijn.
- In de horeca wordt relatief veel water verbruikt en is er ook veel afvalproductie. In combinatie met de druk vanuit de maatschappij om duurzamer te consumeren kan een circulair proces voor de horecabedrijven veel voordelen opleveren. Niet alleen op duurzaamheid, maar ook als onderscheidende factor om klanten te trekken.
- In de zorgsector liggen ook kansen op gebied van voedsel. Het Dijklander Ziekenhuis pakte deze kans al op. Zij ontwikkelde seizoensgebonden menu’s met verse ingrediënten. Als het voedsel van goede kwaliteit is, wordt er 40% minder weggegooid.
Circulaire Challenge
De ambitie van de provincie, KPMG en Rabobank is groot. Ze willen bedrijven echt stimuleren circulair te ondernemen. Daarom gaan ze samen met diverse bedrijven de Circulair Ondernemers Challenge aan. Een challenge waarin bedrijven geholpen worden hun businessmodel om te zetten naar een circulair businessmodel. Pels: “We willen met ondernemers aan de slag die niet stil zitten en verder kijken en kansen pakken.”