KPMG onderzocht wereldwijd de risico’s die bedrijven in achttien verschillende bedrijfstakken lopen als gevolg van de klimaatverandering en de mate waarin zij zich hierop voorbereiden.
Naast voor de hand liggende sectoren, zoals de olie- en gasindustrie en de luchtvaart, gaat het met name om het toerisme, de gezondheidszorg, de financiële sector en het transport. Afgezien van de fysieke gevolgen van een veranderend klimaat, zoals overvloedige regenval, droogte en een stijging van de zeespiegel, liggen de risico’s vooral op het terrein van wet- en regelgeving, schade aan reputatie en aansprakelijkheid.
Uit onderzoek van KPMG blijkt dat vooral het reputatierisico en het aansprakelijkheidsrisico door de bedrijfstakken nog nauwelijks als een substantieel risico worden gezien. KPMG onderzocht wereldwijd de risico’s die bedrijven in achttien verschillende bedrijfstakken lopen als gevolg van de klimaatverandering en de mate waarin zij zich hierop voorbereiden.
Op basis van de risico’s en de mate waarin zij zich hierop voorbereiden, zijn de bedrijfstakken volgens Barend van Bergen van KPMG Sustainability grofweg in drie groepen in te delen.
Van Bergen: “Sectoren waar de veronderstelde risico’s groter zijn dan de mate van voorbereiding, de groep waar risico’s in verhouding lijken te staan tot de mate van voorbereiding en de groep die geen belangrijke risico’s loopt en relatief gezien goed voorbereid is. Zes branches bevinden zich in de gevarenzone.
De transportsector bijvoorbeeld veroorzaakt 13% van de totale CO2-emissies, maar blijkt nauwelijks voorbereid te zijn op toekomstige regelgeving die onvermijdelijk zal leiden tot hogere brandstofaccijnzen, meer wegenbelasting en lagere emissieplafonds. En slechts weinig transportbedrijven houden rekening met de fysieke risico’s die de sector loopt, zoals vertragingen, annuleringen en ongelukken.
De gezondheidszorg loopt aanzienlijke risico’s omdat de klimaatverandering grote invloed heeft op de gezondheid van mensen. Zowel het opwarmen van de aarde als extreme weersituaties zullen leiden tot andere ziektebeelden en andere verspreidingsgebieden. Landen met een publieke gezondheidsfinanciering kunnen hierdoor in de problemen raken en de investeringen in de zorg komen onder druk te staan. De sector is hierop totaal niet voorbereid. ”
Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat slechts drie sectoren zich qua klimaatverandering in veilige haven bevinden. Van Bergen: “Dat zijn de telecommunicatie-, de drank- en voedingsmiddelen en de chemiesector. Voor telecom wordt dit niet zozeer veroorzaakt door een hoge mate van voorbereiding, als wel door het feit dat zij relatief weinig risico loopt. De chemiesector loopt aanzienlijke risico’s, maar lijkt relatief goed voorbereid te zijn. Een kritische analyse voor drank- en voedingsmiddelen maakt duidelijk dat er duidelijk sprake is van onderschatting van met name de fysieke risico’s.”
Volgens Van Bergen is het essentieel dat bedrijven nu eindelijk gaan kijken naar de gevolgen van de klimaatverandering. “Dit betekent in ieder geval investeren in een goed begrip van de risico’s en waar nodig het verbeteren van risicomanagement. Daarnaast dienen bedrijven ervoor te zorgen dat ze in staat zijn om verantwoording af te leggen over hun klimaatbeleid. Want bedrijven zullen in toenemende mate met vragen hierover worden geconfronteerd. Een goede voorbereiding rendeert daarbij, niet alleen om risico’s te beperken, maar ook om kansen te benutten”.