Ben je van plan om in 2024 je kantoor te verduurzamen? Dat is zeker geen slecht idee, want met de onzekere energiemarkt in het achterhoofd, kun je op die manier flink wat geld besparen. Maar veel ondernemers weten niet precies waar ze moeten beginnen als het gaat om het verduurzamen van het kantoor.
Dat is ook te begrijpen, want je kunt zoveel kanten op en misschien weet je niet eens hoe duurzaam je kantoor op dit moment is. Maar als je de stappen uit dit artikel volgt, dan wordt het verduurzamen van je kantoor al een stuk eenvoudiger.
Stap 1: glasvezel afsluiten
Heb je nog geen goede glasvezelverbinding in je kantoor? Dan is het raadzaam om deze zo snel mogelijk af te sluiten. Een stabiele verbinding is in de eerste plaats relevant voor de arbeidsproductiviteit. Traag internet frustreert werknemers en tegelijkertijd kan er dan minder bereikt worden in korte tijd. Maar glasvezel zakelijk internet sluit je niet alleen af voor een stabiele verbinding en snelheid. Je sluit het ook af voor een duurzamere toekomst.
Glasvezel is namelijk milieuvriendelijker dan het oude internet. Met glasvezel verbruik je minder energie, er wordt minder afval geproduceerd en het is ook beter voor de bodem.
Stap 2: je energielabel checken
Natuurlijk verduurzaam je je kantoor niet alleen voor jezelf en de werknemers, maar het is voor een deel ook verplicht. Volgens de wet moeten de meeste kantoorgebouwen tegenwoordig minimaal energielabel C hebben.
Sinds 1 januari 2023 wordt hier ook echt op gehandhaafd. Wanneer je als bedrijf geen energielabel A, B of C hebt, dan kan het zijn dat je het kantoor niet meer mag gebruiken. Overigens zijn er wel uitzonderingen op die regel. De verplichting geldt bijvoorbeeld niet voor monumentale panden (Erfgoedwet) of kantoorgebouwen die slechts tijdelijk gebruikt worden.
Je kunt je energielabel gemakkelijk online checken. Heeft je kantoor geen energielabel of is deze te laag? Dan moet je een energielabel C zien te verkrijgen. Daarvoor schakel je een energieadviseur in.
Stap 3: profiteer van de fiscale en financiële regelingen
Gelukkig stimuleert de overheid je bij het nemen van energiebesparende maatregelen, door investeringen aantrekkelijker te maken voor ondernemers. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de Energie-Investeringsaftrek, Milieu-investeringsafstrek en de Investeringssubsidie duurzame energie. Onderzoek goed of je in aanmerking komt voor deze regelingen. Een energieadviseur kan je daarbij ondersteunen.
Stap 4: de maatregelen uitvoeren
Als je overleg hebt gehad met de energieadviseur, dan moet je vervolgens de maatregelen uitvoeren. Dit kunnen verschillende maatregelen zijn. Denk aan het isoleren van je kantoorpand of een milieuvriendelijke energieopwekker installeren.
Als de maatregelen zijn uitgevoerd, dan kun je vervolgens een nieuw energielabel laten opstellen. Dit kan alleen worden gedaan door een gecertificeerde energieadviseur. Het energielabel is na het verstrekken maximaal 10 jaar geldig.