ofi (olam food ingredients), een toonaangevende leverancier van natuurlijke ingrediënten voor voeding en dranken, lanceert in samenwerking met LOTTE, Fuji Oil en MC Agri Alliance haar eerste cacaobiochar-pilot in Dankwa County, in de Centrale Provincie van Ghana.
Dit circulaire biomassa-initiatief zal overgebleven cacaovruchtschillen omzetten in biochar door verbranding in biochar-conemachines. Biochar houdt de koolstof uit cacaoreststromen vast die anders door natuurlijke afbraak opnieuw in de atmosfeer terecht zou komen. Daarnaast draagt het bij aan het verbeteren van de bodemkwaliteit op cacaoplantages. Het toepassen van biochar op cacaoplantages kan de bodemvruchtbaarheid en -structuur verbeteren, erosie voorkomen en het verlies van voedingsstoffen naar grond- en oppervlaktewater beperken.
Andrew Brooks, Global Head of Cocoa Sustainability, ofi, zei: “Samen met LOTTE en andere partners gaan we een biochar-pilot implementeren. Deze pilot richt zich op het verminderen van de CO2-afdruk van cacaoteelt en afval op de boerderij door gebruik te maken van overgebleven cacaovruchtenschillen.” Dit circulaire biomassa-initiatief is één van de manieren waarop we onze klanten ondersteunen bij klimaatmaatregelen en tegelijkertijd het natuurlijke kapitaal herstellen. Dit sluit aan bij onze Cocoa Compass-ambitie en het Net Zero-doel van ofi voor 2050.”
Cocoa Compass, de cacao-ambitie van ofi, richt zich op het aanpakken van specifieke uitdagingen in de cacaoketen en maakt deel uit van de bredere duurzaamheidsstrategie van het bedrijf – Choices for Change. Het bouwt voort op jarenlange expertise en ervaring in landbouwgemeenschappen en werkt samen met klanten en belanghebbenden om positieve verandering te realiseren.
Keiji Miyano, Executive Officer (Corporate Strategy / Sustainability) bij LOTTE, zei: “Het duurzaam inkopen van cacao is één van onze belangrijkste bedrijfsstrategieën. Recente misoogsten in West-Afrika benadrukken het belang hiervan. Wij zijn ervan overtuigd dat dit initiatief een grote impact op het milieu kan hebben dankzij de samenwerking tussen cacaogerelateerde bedrijven op niet-competitieve gebieden. Wij streven ernaar de chocolade-industrie in Japan en Azië te blijven leiden met onze duurzaamheidsinspanningen.”
De samenwerking heeft als doel het biochar-project te implementeren tijdens het oogstseizoen van 2024/25 en de impact op de bodemgezondheid en koolstofreductie te monitoren.
Hidehito Nibu, Division General Manager (Procurement & Logistics Division) bij Fuji Oil Co., zei: “Wij, Fuji Oil, bouwen wereldwijd aan een duurzame waardeketen, en de duurzame cacaohandel is één van de belangrijkste drijvers om samen een bestendige voedseltoekomst te creëren. We hebben nu de mogelijkheid om met de deelnemende bedrijven aan dit nieuwe initiatief te werken. We zullen leiderschap blijven tonen om een wereldwijd duurzame samenleving te bereiken.”
Dit project sluit aan bij de wereldwijde cacao-biomassa-projecten van ofi, die bestaan uit een netwerk van zes circulaire biomassa-ketels in cacaofabrieken in Brazilië, Ivoorkust, Duitsland, Indonesië, Nederland en Singapore. De biomassa-ketels gebruiken cacaoschillen, een bijproduct van het productieproces, als brandstof om stoom te genereren voor de productie van cacao-ingrediënten.