Volgens Zwanenburg zijn een groot aantal zaken die de minister als duurzaam ziet al in gang gezet in de varkenshouderij. Wat de varkenshouderij ontbeert is experimenteerruimte voor bedrijven die nieuwe houderij- of mestverwerkingssystemen willen toepassen. Hierbij is het verruimen van de knellende wet- en regelgeving belangrijker dan financiële middelen.
Verschil tussen burger en consument
De NVV-voorzitter vindt dat minister Verburg wel terecht wijst op het koopgedrag van de consument. Steeds weer blijkt dat de burger allerlei eisen aan vlees stelt, maar als consument voor de prijskoopjes gaat, constateert Zwanenburg. De minister geeft echter niet aan hoe zij de consumenten in Noordwest-Europa wil verleiden om extra te betalen voor duurzaamheid. Verder wordt niet duidelijk hoe zij het level playing field inhoud wil geven.
Sector niet afhankelijk van subsidies
De NVV stelt zich verder op het standpunt dat de varkenshouderij niet afhankelijk moet worden van subsidies in de vorm van inkomensondersteuning. Op dit moment is de varkenshouderij zonder subsidies concurrerend en dat wil de vakbond ook zo houden. Zwanenburg pleit ervoor om de beschikbare gelden in te zetten om varkenshouders de mogelijkheid te bieden om voor 2013 hun stalsystemen aan de dan geldende wet- en regelgeving aangepast te hebben. Momenteel is maar een beperkt aantal ondernemers om dat financieel voor elkaar te krijgen.
Dierenwelzijn in relatie tot arbeidsomstandigheden
Tevens vraagt de NVV de overheid meer onderzoek te doen naar gewenste welzijnsmaatregelen in relatie tot arbeidsomstandigheden. De NVV gaat deze maand met de minister rond de tafel om daar over te praten.