Met de nieuwe Reisvergelijker van de NS kunnen reizigers OV, auto en fiets snel vergelijken op CO2-uitstoot, prijs en reistijd en de keuze maken die voor hen het beste is. In de vergelijker zijn de CO2-emissiecijfers aangeleverd door voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en de kosten voor de auto door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Reizigers vullen de vertrek- en aankomstlocatie in en krijgen direct inzicht in de prijs, CO2-uitstoot en reistijd. Ook bieden we inzicht in parkeerkosten en verwachte files. Dit kan voor een eenmalige reis of voor meerdere reizen per week. De Reisvergelijker maakt gebruik van informatie van o.a. NS, 9292, Nibud en Milieu Centraal.
Ivo Steffens, directeur commercie bij NS, vertelt: “We willen een reiziger meer inzicht geven in CO2-uitstoot en transparant zijn over de prijs. Afhankelijk van jouw reis is de ene keer de auto goedkoper en de andere keer de trein. Voor een retour Utrecht centrum naar Eindhoven centrum zie je bijvoorbeeld dat de trein 4,50 euro goedkoper en sneller is en veel minder CO2-uitstoot kent dan de auto. Maar kijk je naar een retour van Utrecht centrum naar Lisse, dan zie je dat de CO2-uitstoot voor de trein het laagste is, maar dat de auto 4 euro goedkoper en iets sneller is.”
Duurzaam reizen
“Wat veel mensen nog niet weten is dat de CO2-winst heel groot is, als je de trein pakt in plaats van de auto”, aldus Mariken Stolk, expert Duurzame Mobiliteit bij Milieu Centraal. “De Reisvergelijker maakt deze klimaatwinst inzichtelijk. Het is een mooie tool om de bewustwording over de klimaatimpact van een reis bij reizigers te vergroten. De CO2 uitstoot heeft Milieu Centraal per reizigerskilometer berekend. De uitstoot door het opwekken van de stroom voor de trein en het maken en verbranden van de brandstof voor de auto zijn hierin meegenomen. Bij elektrische treinen nemen we ook de uitstoot voor het produceren en plaatsen van windmolens mee in de berekening. Die windmolens zorgen voor de elektriciteit van de trein. Ook als je daar rekening mee houdt, bespaar je veel CO2 door de trein te nemen.”
Prijzen vergelijken
De Reisvergelijker helpt mensen bij het uitzoeken wat financieel gezien de beste keuze is. Gabriella Bettonville, strategisch adviseur bij het Nibud: “Niemand wil te veel betalen bij een aankoop en vaak zoeken mensen uren naar wat het goedkoopste product is. Het is goed dat er nu ook voor reizen een tool is waarmee mensen een beter beeld kunnen krijgen van de prijs van de rit, zodat ze deze kosten mee kunnen laten wegen bij de keuze welk vervoersmiddel voor hen het meest geschikt is.” Voor de kosten van de auto rekent het Nibud met gemiddelden, die gelden voor het merendeel van Nederland. Bettonville vertelt: “De prijs is gebaseerd op de variabele kosten van een benzineauto in de compacte klasse van minder dan 10 jaar oud en die ongeveer 10.000 kilometer per jaar rijdt. Bij variabele kosten moet je denken aan brandstof, onderhoud en reparatie en afschrijving. We rekenen met een benzineauto omdat 80% van de automobilisten in Nederland rijdt met een benzineauto. Tot de compacte klasse behoren auto’s als VW Polo, Audi A1 en een Ford Fiesta.” Vaste kosten voor verzekering, vaste afschrijving en motorrijtuigenbelasting zijn niet meegenomen. Op nibud.nl is meer informatie te vinden over de uitgaven aan vervoer.
Bekijk de Reisvergelijker op ns.nl/reisvergelijker