Nomad Foods, het bedrijf achter Iglo, heeft 15 juli 2024 de resultaten bekendgemaakt van zijn achttien maanden durende onderzoek. In dit onderzoek wordt onderzocht of de temperatuur bij de opslag van diepvriesvoedsel kan worden verhoogd, wat leidt tot een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot en kostenbesparingen, zonder gevolgen voor de veiligheid of kwaliteit van het product.

De resultaten, in samenwerking met de toonaangevende organisatie op het gebied van voedingswetenschap en -technologie Campden BRI, bouwen voort op de eerder aangekondigde resultaten, gemeten over twaalf maanden. Dit voegt nog meer gewicht toe aan de suggestie dat het bewaren van diepvriesvoedsel bij -15°C, in plaats van de industriestandaard -18°C, het energieverbruik van de vriezer aanzienlijk kan verminderen. Zonder merkbare invloed op de veiligheid, textuur, smaak of voedingswaarde van een product kan het energieverbruik met tien tot elf procent afnemen.

Move to -15°C beweging

Nomad Foods is ook de eerste levensmiddelenfabrikant die zich heeft aangesloten bij Move to -15°C, een industriële coalitie die tijdens COP28 werd gelanceerd om de CO2-uitstoot in de diepvriesketen te verminderen. Stéfan Descheemaeker, Chief Executive Officer van Nomad Foods, erkent dat een verschuiving in de temperaturen van de diepvriesopslag samenwerking in de hele sector vereist en roept nu andere diepvries-producenten op om zich bij de beweging aan te sluiten.

Veranderen van de keten

“We weten al dat diepvriesvoedsel qua CO2-voetafdruk heel goed scoort ten opzichte van alternatieve conserveringsmethoden. De nieuwste resultaten van ons onderzoek, in samenwerking met Campden BRI, onderstrepen de cruciale rol die diepvriesvoedsel speelt bij het verminderen van de impact van de voedingsindustrie in het algemeen op de klimaatverandering.”

Descheemaeker vervolgt: “Daarom roepen we andere diepvriesproducenten op om zich bij de ‘Move to -15°C’-coalitie aan te sluiten voor het testen van diepvriesproducten op hogere temperaturen. Nu we vieren dat het honderd jaar geleden is dat invriezen met flash werd uitgevonden door Clarence Birdseye, denk ik dat hij trots zou zijn op de huidige innovaties in de diepvriesvoedselcategorie die bijdragen aan het aanpakken van klimaatverandering.”