Gemeente Nijmegen is na Amsterdam de tweede Nederlandse stad en 37e wereldwijd die de oproep voor een wereldwijd Plant Based Treaty onderschrijft. De stad zal maatregelen implementeren, waaronder een verbod op vleesreclames in de openbare ruimte en de lancering van de Nimma-sandwich, waarmee een sterk signaal wordt afgegeven dat een duurzame en gezonde toekomst een versnelling van de eiwittransitie vereist.

Cilia Daemen, wethouder Klimaatadaptatie en Stedelijke Vergroening: “Door het Plant Based Treaty te ondertekenen, ondersteunt de gemeente Nijmegen de wereldwijde oproep aan steden, organisaties, bedrijven en inwoners om de klimaatcrisis te helpen bestrijden door hun dieet te veranderen.”

Nijmegen loopt voorop in duurzaamheid

Nijmegen loopt al jaren voorop in klimaatactie en duurzaamheid en ontving in 2018 de European Green Capital Award van de Europese Commissie. De stad zorgt ervoor dat alle inwoners binnen 300 meter van groene ruimte wonen en promoot schooltuinen door subsidies te verstrekken aan GGD Gelderland-Zuid, en de adviesinstelling Beleef en Weet helpt scholen bij het aanleggen en onderhouden van tuinen. Momenteel beschikt 40% van de Nijmeegse basisscholen over een schooltuin.

Een verklaring van de stad Nijmegen waarin ze hun Plant Based Treaty onderschrijven, luidt: “De manier waarop we voedsel produceren, distribueren, verwerken en consumeren, heeft een grote impact op de gezondheid van mens, dier en de planeet en draagt ​​bij aan de klimaatcrisis. Het Plant Based Treaty bevat drie kernprincipes die bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem en een beter klimaat:

  • Relinquish: Geen uitbreiding van intensieve veehouderij en slachthuizen en geen ontbossing meer voor begrazing/veevoerproductie.
  • Redirect: Actieve promotie van een verschuiving naar een plantaardig voedselsysteem.
  • Restore: Herbebossing, ecosysteemherstel en landschapsherstructurering.

De gemeente Nijmegen ondersteunt deze principes en zet zich actief in voor gezond en duurzaam voedsel. Volgend jaar worden de Agenda Circulaire Stad 2030 en de Visie op Gezondheid Nijmegen 2040 vastgesteld, waarin het thema gezond en duurzaam voedsel is opgenomen. Daarnaast zijn verschillende initiatieven binnen de gemeente Nijmegen al afgestemd op deze principes.”

Nijmegen lanceert een plantaardige Nimma Sandwich en breidt plantaardige opties uit in haar eigen kantines. De sandwich is een samenwerking tussen Radboudumc, Radboud Universiteit, MVO Nederland, HAN, Compass, Vermaat en restaurant De Nieuwe Winkel. Deze duurzame sandwich benadrukt lokale, natuurlijke, plantaardige ingrediënten, waarbij alle ingrediënten afkomstig zijn van lokale boeren en producenten, wat bijdraagt ​​aan de doelstelling van Nijmegen om een ​​eiwittransitie te bereiken en de toeleveringsketens te verkorten.

Vanaf 2025 voert de stad een verbod in op reclame voor fossiele brandstoffen en vleesproducten in openbare ruimtes zoals bushaltes en digitale schermen. De Partij voor de Dieren Nijmegen, die het Plant Based Treaty in Nijmegen introduceerde, pleit al lang voor een verbod op reclame voor schadelijke en vervuilende producten en diensten in openbare ruimtes, waaronder vlees en zuivelproducten. Vergelijkbare verboden op vleesreclame zijn ook ingevoerd door gemeenten in Haarlem en Utrecht.

Bart Salemans, gemeenteraadslid van Partij voor de Dieren Nijmegen, zei: “Vorig jaar hebben we het Plant Based Treaty op de radar van de stad gezet. We hebben het gemeentebestuur aangespoord om het te ondertekenen, en nu is het gebeurd. Door het Plant Based Treaty te ondertekenen, zet Nijmegen een grote stap naar een diervriendelijkere en gezondere toekomst voor al haar inwoners.”

Lea Goodett, campagnevoerder Plant Based Treaty Nederland, zei: “De manier waarop we voedsel produceren, distribueren, verwerken en consumeren, heeft een aanzienlijke impact op onze gezondheid, de gezondheid van de planeet en dieren. We prijzen Nijmegen voor het tonen van leiderschap in klimaatactie door het Plant Based Treaty te onderschrijven, en we zijn enthousiast om hun Nimma-sandwich te proberen, die zal helpen bij het promoten van gezond plantaardig voedsel en lokale boeren en producenten zal ondersteunen.”