Consument besteedt weer meer aan duurzaam voedsel

Consumenten hebben weer meer duurzaam voedsel gekocht. In het eerste halfjaar van 2012 is er ruim 1 miljard euro aan besteed. Dat is 23,4% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit tussentijds onderzoek van LEI Wageningen UR. De totale bestedingen aan voedsel zijn in dezelfde periode met 1,2% gestegen. Consumenten besteedden opvallend meer aan de keurmerken Beter Leven en Scharrelvlees, respectievelijk een stijging van 65,1% en 171,4%. EKO/Biologisch is het grootste keurmerk met 43,6% van de totale duurzame omzet. ... lees meer

Duurzaam inkopen komt in de praktijk nog niet van de grond

Duurzaam inkopen is een prachtig en effectief instrument, maar wordt in de praktijk nog maar weinig toegepast. Er gaapt een groot gat tussen beleid en praktijk, aldus VNO-NCW. In een brief aan de Tweede Kamer trekken VNO-NCW, MKB-Nederland, MVO Nederland, NEVI en De Groene Zaak daarom aan de bel. ‘Wij ontvangen regelmatig de vraag van bedrijven of de overheid is gestopt met duurzaam inkopen. Wij constateren dan ook gezamenlijk dat de ambitie die op papier staat helaas niet wordt vertaald naar de praktijk’, zo laten de ondernemingsorganisaties weten. ... lees meer

KPN meest duurzame aanbieder internet en telefonie

Rank a Brand onderzocht opnieuw de duurzaamheid van de 13 grootste internet en telefoon aanbieders in Nederland. KPN haalt net als haar andere merken Hi en Telfort de hoogste score op de thema’s klimaat, milieu en arbeidsomstandigheden. Een A label zou de hoogste score betekenen, maar zover is de sector nog niet. De top 5 haalt een B label maar het gat naar de andere merken is groot: Vodafone, Tele2 en T-Mobile scoren momenteel een D label, de rest een E label. ... lees meer

Barrières belemmeren overstap bedrijven duurzame energie

Nederlandse bedrijven zijn terughoudend met investeringen in duurzame energie. Ze zien diverse obstakels voordat ze de stap durven te maken. Vanaf 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, kunnen ze achter de computer eenvoudig uitzoeken welke vormen van duurzame energie interessant zijn voor hun eigen bedrijfssituatie. Agentschap NL start dan een landelijke campagne om de zogeheten Quickscan Duurzame Energie onder de aandacht te brengen. Op www.agentschapnl.nl/duurzaamondernemen is deze op te vragen. ... lees meer

Groen bedrijfsrestaurant kwestie van samenwerken

De verduurzaming van de cateringbranche kan worden versneld. Hoe eerder keukenleveranciers en cateringorganisaties betrokken worden bij het bestekproces, hoe duurzamer een bedrijfsrestaurant kan worden ingericht en geexploiteerd. Dat is de uitkomst van een rondetafelbijeenkomst op 28 september waar vertegenwoordigers van de overheid, de wetenschap en het bedrijfsleven met elkaar spraken over verduurzaming in de sector. ... lees meer