Friet van Piet: De duurzame cafetaria van Nederland

Marco Agema is de trotse eigenaar van de Groningse horecagelegenheid Friet van Piet. Nuchter als het op zaken doen aankomt, enthousiast en bevlogen als het om duurzaamheid gaat. Friet van Piet bestaat al 38 jaar. In 2004 nam Agema de zaak over van zijn vader Piet. ‘Uiteraard is er sindsdien veel veranderd. Maar de basis […] ... lees meer

Woud van keurmerken groeit

In de afgelopen anderhalf jaar zijn er ruim 90 duurzaamheidskeurmerken en –logo’s in Nederland bijgekomen. Dit blijkt uit een inventarisatie van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. “Geen wonder dat er veel verwarring bestaat over wat zo’n bloemetje, blaadje of aardbol op een product nu betekent,” aldus directeur Vera Dalm. Om duidelijkheid te scheppen in het woud van […] ... lees meer

Nog geen 10 procent van modelabels is voldoende duurzaam

Rank a Brand, een Nederlandse non-profit organisatie die modelabels vergelijkt, heeft slechts 34 van de 368 door de organisatie onderzochte bedrijven een voldoende score gegeven als het gaat om hun inzet voor duurzaamheid. G-Star en Cora Kemperman voeren de lijst met Nederlandse namen aan. M&S Mode, Marlies Dekkers en Wibra behoren tot de slechts scorende […] ... lees meer

World Federation of Exchanges (WFE) Launches Sustainability Working Group

The World Federation of Exchanges (WFE) has formed a new sustainability working group at its Working Committee meeting in Mumbai last week. The new Sustainability Working Group is comprised of representatives from a diverse array of global stock exchanges with a mandate to build consensus on the purpose, practicality, and materiality of Environmental, Social, and […] ... lees meer

Veiligheid vlees niet gewaarborgd, bedrijven niet MVO

Bedrijfsleven en overheid slagen er niet in de veiligheid van het vlees in de schappen te waarborgen. Het slachtproces in Nederlandse slachterijen biedt te weinig zekerheden om te voorkomen dat onveilig vlees de consument bereikt. Voorts worden de veiligheidsrisico’s van geïmporteerd vlees onvoldoende beheerst en zijn er weinig instrumenten voorhanden om fraude op te sporen. […] ... lees meer

Extra energiebesparingen in winkels en kantoren kunnen economie stimuleren

Als bestaand vastgoed energiezuiniger wordt gemaakt, kan daarmee 30% van het totale besparingspotentieel in Nederland worden gerealiseerd. Volgens een rapport van het ING Economisch Bureau leiden investeringen in energiebesparende maatregelen tot stimulering van de werkgelegenheid, een waardestijging van vastgoed en kostenbesparingen bij bedrijven. Positieve effecten op de economie zijn daarnaast verlaging van de CO2-uitstoot, verbetering […] ... lees meer

Dieren verdienen respect van alle bedrijven

Maatschappelijk verantwoord of ethisch ondernemen lijkt nauwelijks tot de vleessector te zijn doorgedrongen, getuige het artikel ‘Omvang geknoei met voedsel verontrustend’ (FD, 19 maart). Wat betreft dierenwelzijn geldt dat overigens voor veel meer sectoren. Monique Janssens (communicatieadviseur voor ethiek en mvo) pleit in een artikel in het Financieele Dagblad vandaag dat bedrijven ‘dieren’ opnemen in […] ... lees meer

Publiek wil meer regelgeving en transparantie in de levensmiddelenindustrie

Tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de belangrijkste levensmiddelenbedrijven, brancheorganisaties en ngo’s, heeft Edelman zijn wereldwijde Trust Barometer-resultaten voor 2014 voor de levensmiddelenindustrie gepresenteerd. De resultaten laten een verontrustend grote groep ‘zwevende kiezers’ zien – respondenten die vertrouwen in de levensmiddelenindustrie hebben, maar van wie het vertrouwen verre van verzekerd is. Gemiddeld genomen vertegenwoordigt deze […] ... lees meer

Wereldwijde voedselproductie niet voorbereid op klimaatverandering

De gevolgen van klimaatverandering kunnen de mondiale strijd tegen honger op decennia van achterstand zetten, zo stelt Oxfam Novib in haar rapport vandaag. Graanprijzen dreigen in 2030 te verdubbelen, voor de helft veroorzaakt door klimaatverandering. Deze waarschuwing komt aan de vooravond van de IPCC-bijeenkomst ( Intergovernmental Panel on Climate Change ) in Japan waar het […] ... lees meer

Yvo de Boer Appointed to Head GGGI

Yvo de Boer, the current KPMG Global Chairman of the Climate Change & Sustainability Services (CC&S) and former Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), has been appointed as head of the Global Green Growth Institute (GGGI). Succeeding Howard Bamsey, Mr. de Boer will lead the Seoul-based international organization as Director-General, serving a […] ... lees meer

Dow Benelux krijgt milieuboete van €1,8 mln

Chemiebedrijf Dow Benelux uit Terneuzen moet €1,8 mln betalen wegens milieudelicten in de periode 2005 tot en met 2008. Dit heeft de rechtbank Middelburg maandag bekendgemaakt. Volgens de rechtbank heeft Dow zich in die periode schuldig gemaakt aan een reeks incidenten die gevaar opleverden voor mens en milieu. Het vonnis is lager dan de eis van […] ... lees meer

Toekomstige leiders vragen meer innovatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven

Stevige eisen en hoge verwachtingen ten aanzien van innovatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid staan hoog op de verlanglijst van de jonge werknemer. In Nederland zal 43% van de toekomstige leiders liever onafhankelijk werken via digitale middelen in plaats van te werken binnen een traditionele organisatiestructuur. Wereldwijd ligt dit percentage zelfs op 70%. Dit blijkt uit de […] ... lees meer