Food Lab 2015: een competitie voor innovatieve start-ups in de foodsector

Eerder deze week was de start van Food Lab 2015: een competitie voor innovatieve start-ups in de foodsector. Deze competitie is geïnitieerd door communicatiebureau Ketchum in samenwerking met Albert Heijn, Food Valley NL en Rabobank. Startups worden uitgedaagd om na te denken over innovatieve oplossingen voor de verduurzaming van de voedselketen en hierover in gesprek […] ... lees meer

KPN weer wereldklimaatleider

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar behoort KPN tot de wereldtop op het gebied van klimaatbeleid en transparante rapportage daarover. KPN heeft het maximaal aantal punten behaald bij het CDP. Dit is een collectief van 822 investeerders met een belegd vermogen van $95 biljoen. ‘Ik ben er trots op dat onze inspanningen opnieuw erkend worden’, reageert […] ... lees meer

Promotie: De invloed van gevestigde energiebedrijven op de energietransitie

In haar proefschrift laat promovenda Magda Smink zien hoe gevestigde organisaties met fossiele belangen de Nederlandse energietransitie beïnvloeden. Hiervoor bestudeerde zij het gedrag van de gassector ten aanzien van groen gas, en het gedrag van de olie-industrie ten aanzien van biobrandstoffen. Voor de energietransitie zijn niet alleen nieuwe energietechnologieën van belang, maar ook instituties. Instituties […] ... lees meer

Nederlandse Klimaatcoalitie blijft groeien

Tijdens het Nationale Sustainability Congres op 3 november 2015 zetten de gemeente Bussum, Delta Lloyd,  IKEA, Natuurmonumenten, Royal Haskoning DHV, Spant! en Thermaflex hun handtekening onder de Nederlandse Klimaatcoalitie. Met hun handtekening op een wereldbol, laten de bedrijven en organisaties zien hun verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst van de aarde. Hiermee komt het aantal […] ... lees meer

ING, Philips en BAM behoren tot de best presterende klimaatleiders wereldwijd

Beursgenoteerde ondernemingen in de Benelux zijn afgelopen jaar transparanter gaan rapporteren over hun CO2-doelstellingen en klimaatimpact. De prestaties op het gebied van klimaatverandering blijven echter gelijk aan 2014. Dat blijkt uit het nieuwe Climate Change Report 2015 van het CDP (voorheen Carbon Disclosure Project), een internationale NGO in opdracht van internationale investeerders. Elk jaar doet […] ... lees meer

Birgitta Kramer van Vitens verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar’ 2015

Op het 16de Nationaal Sustainability Congres, waar ruim 300 vooraanstaande deskundigen op het gebied van duurzaamheid bijeen waren, is vanmiddag Birgitta Kramer (Manager Duurzaamheid bij Vitens verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar 2015’. Maurits Groen (duurzame ondernemer en nummer 1 in de Trouw Duurzame 100), reikte de bokaal uit. Advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, ondernemersorganisatie […] ... lees meer

Nederlandse banken willen betere duurzaamheidsinformatie van ondernemingen

Nederlandse banken onderkennen de risico’s van klimaatverandering en zetten gezamenlijk verdere stappen. Dat is de achtergrond van het klimaatstatement bestaande uit tien punten dat de Nederlandse banken vandaag hebben aangeboden aan de Nederlandse overheid en niet-gouvernementele organisaties die zich met klimaatverandering bezig houden. Klimaatverandering is een van de belangrijkste vraagstukken van deze tijd. Als bijdrage aan […] ... lees meer

Finalisten Sustainability Challenge bekend!

De spanning was om te snijden tijdens de halve finale van de Sustainability Challenge afgelopen vrijdag. Op het stadskantoor van de gemeente Utrecht presenteerden alle 25 teams hun oplossingen aan de bedrijven. Elk bedrijf gaf één winnend team een ticket naar de finale op 27 november.    De bedrijfsjury’s van ProRail, Eneco, VolkerWessels, Hoogheemraadschap Hollands […] ... lees meer

Horeca wil duurzame groente op het bord

Meer duurzame groente op het bord. Dat is het doel van de Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie die maandag 2 november 2015 is ondertekend door staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en de andere deelnemers aan de Green Deal. Duurzaam eten op menukaart In de Green Deal zijn afspraken gemaakt met onder meer de horeca, die het […] ... lees meer

Kabinet wil veilig, gezond en duurzaam voedsel

Het kabinet vindt dat aanpassingen in het voedselsysteem nodig zijn om ook op de lange termijn voldoende, duurzaam en gezond voedsel te kunnen garanderen, zowel in Nederland als in de wereld. Het kabinet wil daarom naar een integraal voedselbeleid waarin volksgezondheid, ecologische houdbaarheid en veiligheid centraal staan. Het bedrijfsleven, consumenten en maatschappelijke organisaties hebben een […] ... lees meer

IKEA stapt wereldwijd over op 100% katoen van duurzame bronnen

Van dekbedden en kussens tot gordijnen en meubels: katoen is een van de meest gebruikte grondstoffen en niet weg te denken uit de producten van IKEA. De katoenteelt heeft echter zware gevolgen voor mens en milieu. Sinds september 2015 gebruikt het woonwarenhuis daarom uitsluitend nog katoen afkomstig van duurzame bronnen en geproduceerd volgens de richtlijnen […] ... lees meer