Groene Ster Nederland wint Karel de Vos Duurzaamheid award op Horecava 2019

Winnaar van de Karel de Vos Duurzaamheid Award is Groene Ster Nederland van Stichting Groene Ster. Tijdens de feestelijke opening van Horecava 2019, in RAI Amsterdam op 7 januari werd deze en andere prijzen uitgereikt. Maar liefst 189 innovaties waren dit jaar ingezonden, een record aantal. Zestien daarvan werden genomineerd na een eerste jury-ronde. In […] ... lees meer

Onderzoek: Aandacht voor MVO verslapt in de schoonmaakbranche

Eén op de vijf schoonmaakbedrijven vindt dat maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) hen meer kost dan dat het oplevert. Dat blijkt uit het mvo-onderzoek dat Service Management elk jaar onder haar lezers uitvoert.  In het onderzoeksrapport (10 pagina’s) lees je de uitkomsten op o.a de volgende vragen: Neemt uw organisatie mensen met een afstand tot de […] ... lees meer

Veel aandacht voor vegan en voedselverspilling op Horecava 2019

De toekomst in de horeca-wereld is te vinden op de 63e editie van de Horecava. Nieuw dit jaar is het Start-upLAB, de springplank voor nieuwe ondernemers. Opvallend is de grote aandacht voor vegan en voedselverspilling. Een greep uit de vele innovaties die afval tegengaan: rookworst van damherten, snacks van frietafval, patatbakjes van suikerriet en bier […] ... lees meer

Elektriciteit in plaats van diesel voor vliegtuigen op luchthavens Royal Schiphol Group

Royal Schiphol Group investeert in nieuw elektrisch grondmaterieel voor de afhandeling van vliegtuigen. Op Schiphol en andere Schiphol Group luchthavens komen meerdere zogeheten elektrische ‘ground power units’ (E-GPU). Deze E-GPU’s voorzien vliegtuigen op de grond van energie en vervangen de dieselvariant. De aanschaf van de E-GPU’s is in lijn met het actieplan ‘Slim & Duurzaam’ […] ... lees meer

Horeca speelt grote rol in ‘groener’ eetpatroon van gast

Restaurantbezoekers eten tot 113 % meer groenten en tot 13 % minder vlees of vis als dit door de horecaondernemer slim, aantrekkelijk en kwalitatief goed wordt aangeboden. De waardering van de gast blijft hierbij gelijk of stijgt. Dat is aangetoond in vier wetenschappelijke onderzoeken bij negen horecabedrijven door Wageningen Economic Research, het Louis Bolk Instituut […] ... lees meer

M-ODE en Circl brengen slow fashion en innovaties uit de mode-industrie

Op woensdag 16 januari staat Circl in het teken van slow fashion en innovaties uit de mode-industrie. Samen met M-ODE brengt het circulaire paviljoen een compleet programma rondom duurzame ontwikkelingen in de mode. Start de dag met het Fashion Forward ontbijt waarbij de faalverhalen van modemerken worden uitgelicht. Praat tijdens de lunchsessies mee over de […] ... lees meer

McDonald’s en Nuon/Vattenfall nemen eerste snellaadpunt voor elektrische auto’s in gebruik

Het eerste snellaadpunt van McDonald’s en Nuon/Vattenfall is in gebruik genomen bij McDonald’s restaurant Osdorp Drive. Het betreft de eerste van 168 snelladers die de komende drie jaar geplaatst worden op alle locaties met een McDrive. Binnen een half uur kunnen elektrische rijders hun auto opladen met groene stroom volledig afkomstig van Nederlandse windmolens. Elektrische […] ... lees meer

Met de winkel in Rotterdam zijn alle Lidl winkels aardgasvrij

Supermarktketen Lidl maakt bekend dat de doelstelling om alle winkels in 2018 aardgasvrij te maken is behaald. Deze week heeft  Lidl haar laatste winkel in Rotterdam van het aardgas afgesloten. Daarmee zijn de ruim 400 winkels van de supermarktketen in Nederland 100% aardgasvrij. Als duurzame organisatie draagt Lidl bij aan de transitie naar een duurzamer […] ... lees meer

Gebruikte politiekleding krijgt een tweede leven

De politie gaat vanaf volgend jaar alle afgedankte werkkleding zoals uniforms, schoenen en helmen, niet langer verbranden maar recyclen. Zo’n 120.000 kilo afgedankte politiekleding wordt er jaarlijks door de afvalleverancier verbrand. Daar komt volgend jaar een einde aan nu de politie al haar gebruikte kleding gaat recyclen. Een proef van de politie Den Haag waarbij […] ... lees meer

Schaal van Betekenis ontwerpt nieuw economisch systeem

‘De grootste crisis waar we vandaag mee geconfronteerd worden, is niet de klimaatverandering, niet de groeiende sociale ongelijkheid in de wereld, niet het vluchtelingenprobleem en niet het voedseltekort. De belangrijkste crisis waar we voor staan, is de waardencrisis. Ons systeem negeert de échte waarde van dingen. Het systeem is compleet verrot.’  Zo startte Kees Klomp, directeur […] ... lees meer

Bedrijven werken in Taskforce samen tegen voedselverspilling

Het nieuwe initiatief ‘Samen tegen voedselverspilling’ is vandaag gelanceerd in de Verspillingsfabriek te Veghel. De afzender is de Taskforce Circular Economy in Food, die bestaat uit een groot aantal bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en de overheid. De Taskforce heeft de ambitie om in 2030 voedselverspilling met de helft verminderd te hebben ten opzichte van 2015. […] ... lees meer