Als missiegedreven onderzoeksorganisatie heeft Profundo vandaag een nieuwe website gelanceerd die niet alleen informatie biedt over haar diensten en focusgebieden aan (potentiële) klanten. De website bevat ook een geïndexeerd archief van alle projecten die de afgelopen 25 jaar zijn uitgevoerd, met een breed scala aan duurzaamheidsthema’s, economische sectoren en landen. Dit biedt een waardevolle bron voor maatschappelijke organisaties en media over hoe bedrijven, financiële instellingen en overheidsbeleid over de hele wereld meer duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid bevorderen of belemmeren.

Profundo is gevestigd in Amsterdam (Nederland) en biedt actiegericht onderzoek, advies en capaciteitsopbouw voor maatschappelijke en publieke organisaties. Met een team van 22 medewerkers uit 12 verschillende landen streven we ernaar een praktische bijdrage te leveren aan een duurzame wereld en sociale rechtvaardigheid. We zien het als onze rol om de feiten te ontrafelen, de patronen te analyseren, de gevestigde belangen bloot te leggen en de kansen voor verandering te identificeren. Dit helpt onze klanten en partners om invloed uit te oefenen waar het het meest effectief is.

De nieuwe website beschrijft de diensten die we aanbieden, waaronder participatief onderzoek, aandelenanalyse, beleidsonderzoek, financieel en belastingonderzoek, markt- en toeleveringsketenonderzoek, trainingen en advies. Het geeft ook de verschillende aandachtsgebieden weer waarop we werken, variërend van kunststoffen tot duurzame financiering, van belastingen en subsidies tot arbeid en gender, en van bossen tot migratie.

Een uniek kenmerk van de nieuwe website is het archief van alle onderzoeks- en trainingsprojecten die Profundo de afgelopen 25 jaar heeft ondernomen, inclusief rapporten en ander materiaal. Deze bron is goed geïndexeerd en maakt het voor geïnteresseerde maatschappelijke organisaties en media gemakkelijk om informatie te vinden over bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden van Boliviaanse mijnwerkers, obstakels voor een rechtvaardige energietransitie in Azië, financiering van visserij in de Indische Oceaan, sojahandel tussen Brazilië en China, investeringen in wapenleveringen aan Israël of de EU-financiering van grenscontrole. De talrijke rapporten bevatten een schat aan informatie over bedrijven van over de hele wereld, over hun financiers (soms verrassend dicht bij huis) en over overheidsbeleid, NGO-campagnes en vrijwillige initiatieven om de bedrijfs- en financiële sector duurzamer te maken.

Dit archief biedt waardevolle aanknopingspunten voor maatschappelijke organisaties en media, die hopelijk veelvuldig gebruikt zullen worden. Voor degenen die meer willen weten, biedt de website ook de contactgegevens van al onze onderzoekers.